« Život
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
STVARNO?

Roditelji uglavnom ne utječu na izbor zanimanja

Utječe li stupanj obrazovanja (struka) roditelja na odabir obrazovanja i zanimanja njihove djece i u kojem opsegu, istražio je portal EduCentar

Roditeljski utjecaj ne traje dugo
Roditeljski utjecaj ne traje dugo (Arhiva)
Više o

karijera

,

roditelji

Roditelji se trude svojoj djeci pružiti što bolji život, no izgleda da utjecaj ipak staje kad se radi o izboru karijere, pokazalo je istraživanje portala EduCentar, jer je većina ispitanika (71 posto) odabrala drugačiji poslovni put od roditelja.

'Oba roditelja mi nisu imala priliku studirati već rade teške poslove zbog čega ja želim ispuniti ono što oni nisu imali priliku te dobiti bolji posao. Što se tiče područja fakulteta, na moj odabir su utjecali samo moji afiniteti prema tom predmetu', ističe jedan ispitanik.

Ispitanici dodaju i da 'im roditelji nisu vršili pritisak te su imali potpunu slobodu odabrati smjer svoje karijere'.

Također su svjesni da se danas traže nova znanja, dok je ponuda poslova drugačija nego li u vrijeme kada su njihovi roditelji birali smjer obrazovanja.

Petina ispitanika (20 posto) potvrđuje djelomičan utjecaj roditelja na odabir zanimanja

'Dobro mi je došla njihova radna etika, no nisam upisala fakultet tehničkog usmjerenja, već društveni koji je prikladniji mojoj osobnosti', komentar je ispitanika, dok se drugi nadovezuje da je 'izgrađena osoba, no savjet roditelja je dobro došao'.  Samo 9 posto ispitanika krenulo je putem svojih roditelja

'Njihova ljubav prema turizmu i pružanju jedinstvenog doživljaja svakom gostu usmjerila me na isti put', navodi jedna ispitanica, dok druga ističe da 'su joj roditelji utabali put tako da je nastavila graditi ono što su stvorili, i nije požalila'. 

19.08.2015. 10:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh