« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
hi-drek

Roditelji ovisnika o igricama mogu odahnuti

Najgore tehnološke ovisnosti se najzad mogu pobijediti, uz pozamašnu svotu, naravno.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

akcijske igrice

,

ovisnost o video igrama

Ovisnost o internetu, igricama, pisanju poruka možete izliječiti za „samo" 14.500 američkih dolara (otprilike 70-ak tisuća kuna). Naime, otvorena je prva klinika za odvikavanje od hi-tech pošasti u Sjedinjenim Državama koja nudi 45-dnevni tretman, interesantan zbog toga što, između ostalog, uključuje i fitness program, psihoterapiju te avanturističke šetnje.

Još 2005. u Kini je otvorena klinika za internet ovisnike, a već idućeg ljeta slijedilo je otvaranje slične klinike u Amsterdamu. Prva američka klinika te vrste otvorila je svoja vrata, ironično, samo 20-ak kilometara od glavnog sjedišta Microsofta u Redmondu u državi Washington.

Naravno, mnogima „avanturističke šetnje" nije moguće uporediti s doživljajem tijekom igranja igrica. Za već navedenu svotu, ili u gamerskim terminima, za vrijednost 80-godišnje pretplate na World of Warcraft, reSTART Internet Addiction Recovery Program ovisnim igračima i internet ovisnicima pruža 45-dnevni intenzivni tretman.

Pacijenti mogu ići na psihoterapije, grupno savjetovanje u 12 koraka, „edukaciju o prehrani", personalizirani fitnes program i već spomenute „avanturističke šetnje" po ruralnom krajoliku oko klinike.

The reSTART Internet Addiction Recovery Program je posebno usmjeren na vraćanje mladih i odraslih tehnoloških ovisnika u stvaran svijet", stoji u priopćenju klinike.

To je ujedno i glavna misija klinike. Programi su posebno napravljeni za svakog pojedinca i pomažu korisnicima čiji je poremećaj internetske ili igračke vrste da razbiju veze s ovisnošću.

Tretman od 45 dana uvodi pacijente u različite aktivnosti i svakodnevne vještine koje su često zapostavljene i nerazvijene upravo zahvaljujući pretjeranoj uporabi interneta ili igranja igrica.

No to nije sve. Studija Centra za kontrolu bolesti u Sjedinjenim Državama provedena na 522 amerikanaca pokazala je-dotičući se problematike kojom se bavi reSTART program-da su ovisnici skloni debljanju i mentalnim problemima.

Ipak, svaka medalja ima dvije strane. Dok oni imućniji roditelji možda i odluče olakšati račun da bi im se dijete „izliječilo", oni manje imućni mogu samo sanjati o tome da pošalju najmilije na 45-dnevni izlet u ruralni, za jedne raj, za druge pakao hi-tech ovisnika.

25.08.2009. 20:56:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh