« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
uzmite ga!!!

Roditelji Nebraske ostavljaju adolescente u ubožnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

adolescenti

,

ubožnica

,

napuštanje djece

,

roditelji

,

neprecizan zakon

Parlament američke države Nebraske namjerava izmijeniti zakon o predaji novorođenčadi u ubožnice nakon što su ga brojni roditelji počeli koristiti kako bi se riješili adolescenata.

Više američkih medija prenijelo je svjedočenje socijalne radnice koja je opisala potresnu dramu rastanka dvanaestogodišnjaka od majke koja ga je ostavila u bolnici i time se zauvijek odrekla brige o njemu.

U posljednjih nekoliko mjeseci, u Nebraski se odigrao velik broj sličnih scena kad su roditelji ostavljali svoju već odraslu djecu.

'Teško ih je odgajati i psihički su bolesna' 

Kongres države Nebraske sad je zaključio da to nije ono što su njegovi zastupnici namjeravali kad su u srpnju donijeli zakon kojim roditelji mogu nekažnjeno i bez objašnjenja predati vlastitu neželjenu novorođenčad u bolnici i tako ih povjeriti državnoj skrbi.

Na temelju toga zakona do srijede je državi predano 35 djece. Međutim, nije riječ o novorođenoj djeci mladih majki očajnih zbog neplanirane trudnoće. Roditelji su u zreloj dobi, a predana djeca uglavnom su adolescenti, za koje roditelji u pravilu kažu da ih je teško odgajati ili su psihički bolesna. Samo nekoliko njih mlađe je od šest godina, a među njima nema ni jednog novorođenčeta.

Ostavljam ih sveJedna je žena tako ostavila svoje dvije kćeri. Zabilježen je i slučaj udovca koji se pojavio s devetoro od ukupno desetoro djece. Žena mu je umrla prošle godine i zaključio je da sam nije u stanju odgajati djecu.

Zakonodavci u Nebraski sada žele izmijeniti zakon koji je bio namijenjen dojenčadi, a ne tinejdžerima, ali je zbog nepreciznosti promašio svrhu.

Novorođenčad od 15 godina zbog klasifikacije 'dijete'

Praksa koja je poznata još od srednjeg vijeka, koja je omogućavala mladim roditeljima da se riješe neželjene novorođenčadi a da ona sama pritom ne stradaju nego da brigu za njih preuzme država, bila je misao vodilja pri izradi zakona i u Nebraski. Međutim, sve je ispalo drukčije nego što je bilo predviđeno.

Za vrijeme priprema zakona, pojavile su se razlike u mišljenjima među zastupnicima o najvišoj dobi koja vrijedi za predanu novorođenčad. Naposljetku se došlo do dogovora da se u zakonu naprosto napiše "dijete".

Međutim, pravno gledano, pojam "dijete" obuhvaća svaku osobu do 18 godina i tu nisu moguća dodatna tumačenja.

To je dovelo do masovne pojave odricanja od djece. Ljudi predaju svoje sinove i kćeri u bolnicama, policijskim postajama i crkvama. Neki čak dolaze iz drugih država kako bi se u Nebraski riješili vlastite djece, a poznat je slučaj roditelja iz Floride koji su dovezli u Nebrasku svoje dijete kako bi ga predali državi.

Kakav je karakter tih roditelja

Ukupno 24 roditelja ili skrbnika na taj su se način "riješili tereta" djece u dobi između pet i 17 godina, navode američki mediji.

Jedna je žena tako ostavila svoje dvije kćeri. Zabilježen je i slučaj udovca koji se pojavio s devetoro od ukupno desetoro djece. Žena mu je umrla prošle godine i zaključio je da sam nije u stanju odgajati djecu.

U Sjedinjenim Državama nastala je rasprava o karakteru tih roditelja. Jesu li oni čudovišta, ili su prelijeni da bi se suočili s problemima svoje djece? Najveći broj njih izjavio je pri predaji djece da naprosto nisu znali kako dalje, bilo da su osobno bili opterećeni bilo da im je dijete psihički bolesno, prenio je list Washington Post.

"Nisam se više mogla boriti. Nije bilo nade. Ali to ne znači da ne volim svoje dijete", izjavila je jedna majka za Los Angeles Times.

Pokazalo se da je od prvih tridesetoro predane djece, njih 27 prije toga bilo na terapiji zbog psihičkih problema, 28 ih je živjelo s jednim roditeljem a roditelj ili skrbnik 22 njih bio je barem jednom u zatvoru, prenijeli su mediji.

Nakon petomjesečnih iskustava, parlament Nebraske sada namjerava izmijeniti zakon. On će se primjenjivati isključivo za novorođenčad, vjerojatno do 30 dana nakon rođenja.

Guverner Nebraske najavio je da će odmah potpisati novi zakon koji će se donijeti vjerojatno u petak. Novi zakon međutim neće riješiti problem, zaključili su zastupnici. A riječ je o tome da se mnogi roditelji adolescenata osjećaju napuštenima i da ne znaju kome bi se obratili. Parlament će stoga u siječnju raspravljati o konkretnim koracima pomoći roditeljima, između ostaloga o poboljšanju psiholoških i psihijatrijskih savjetovanja. (hina/metro-portal)

19.11.2008. 14:12:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh