« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
MILINOVIĆ NA UDARU

Roda i Beta podižu ustavnu tužbu

Udruge su, između ostalog, upozorile kako je iz zamrznutih jajnih stanica u cijelom svijetu rođeno samo 650 djece

(Igor Sambolec/CROPIX)
Više o

prosvjed

,

udruga RODA

,

umjetna oplodnja

,

ustavna tužba

,

Karmen Rivoseki-Simić

,

udruga BETA

,

Daria Ožeg

Na današnjem zagrebačkom prosvjedu u organizaciji udruga Roda i Beta potvrđeno je kako će biti podignuta ustavna tužbu protiv Zakona o medicinskoj oplodnji zbog medicinskih aspekta toga zakona za koji udruge smatraju da ne pruža ženama adekvatnu medicinsku pomoć u skladu s europskim i svjetskim standardima.

Predstavnica Udruge Roda Karmen Rivoseki-Simić najavila je podizanje ustavne tužbe na konferenciji za novinare održanoj na Trgu Francuske Republike tijekom prosvjeda koji je okupio dvjestotinjak osoba. Kako je objasnila Rivoseki-Simić, da bi mogli podići tužbu pred Ustavnim sudom potrebna im je potpora petine saborskih zastupnika ili potpora predsjednika Republike kojemu će se udruge također obratiti. Istaknula je da će to morati napraviti žurno zbog roka u kojemu se mora podnijeti ustavna tužba.

Predstavnica Udruge Beta, Daria Ožeg, iznenađena je što se u vrijeme recesije donosi zakon koji će poskupjeti medicinsku oplodnju budući da, rekla je, laboratorije opremljene za zamrzavanje jajnih stanica imaju samo najbogatije zemlje - Japan, SAD, Njemačka i Italija. Ožeg je istaknula da su udruge bile sigurne da zbog stajališta žena HSS-a Zakon o medicinskoj oplodnji neće biti donesen te smatraju da bi bilo korektno da su zastupnici HSS-a izišli iz Sabornice kada se glasovalo o zakonu.

Predstavnice udruga novinarima su dijelile letak 'Laži, koje stalno slušamo i istine, koje rijetko čujemo' o medicinski potpomognutoj oplodnji. U letku se navodi da nije dovoljno oploditi samo tri jajne stanice za uspješnost postupka izvantjelesne oplodnje jer, ističe se, to ovisi o ženi i njezinoj dijagnozi. Upozorava se da ni u jednoj europskoj zemlji nije ograničen broj jajnih stanica koje je dopušteno oploditi u jednom postupku. Udruge upozoravaju da se iz zamrznutih jajnih stanica u cijelome svijetu rodilo samo 650 djece, a u letku se navodi i da zamrzavanje embrija omogućava ženi da izbjegne ponovni hormonalni tretman i bolno vađenje jajnih stanica.

Izvor: Hina

17.07.2009. 21:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh