« Film
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
METRO EKSKLUZIVA

'Robin Hood' gledan očima Ridleyja Scotta otvara Cannes

POGLEDAJTE TRAILER: Poznati redatelj mrzi riječ 'cool', negoduje kad ga Russell Crowe nazove u pola noći, a u najnovijem filmu praši tur Francuzima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Cannes

,

Ridley Scott

,

Russell Crowe

,

loš dan

Nakon više od deset godina suradnje s Russellom Croweom, veteranski je redatelj Ridley Scott već navikao na kasnovečernje telefonske pozive. „S Russellom vam je često slučaj takav da ste upravo legli u krevet, možda ste malo i popili, negdje je oko 15 do jedan i tad zazvoni telefon. A ja ću: 'Oh, sr*nje, to je Russell'" kaže Scott smiješeći se. „On vam obično zove iz Australije i kaže 'sve u redu? Nadam se da nije previše kasno', a ja odgovorim 'pa ustvari i je'".

Upravo je jedan takav telefonski poziv urodio njihovim posljednjim zajedničkim filmom - petim po redu - Robin Hood. Tijekom tog kasnog poziva Crowe je Russell predložio jednu ideju. „Rekao je: 'Imam ti ovoga Robina Hooda.' A ja sam rekao 'pa dobro, daj da ga pročitam'. I tako smo se bacili na tu stvar i ja sam u biti dodao, uz dužno poštovanje momcima koji su ga napisali, da tu treba još mnogo posla", prisjeća se Scott. „To smo i napravili. Bacili smo se na prerađivanje."

To prepravljanje uzelo im je više vremena nego što su očekivali, priznao je Scott, obzirom da ih je štrajk holivudskih pisaca prisilio na prekid posla. Jedna stvar koju je svakako trebalo promijeniti, a to je znao i sam Scott, bio je naslov. „ U početku, naslov je bio 'Nottingham', što je svakoga  vjerojatno natjeralo na pomisao kako je to 'cool'. Ja mrzim tu riječ, cool", objašnjava Scott. „Jer što ona uopće znači? Mislim, nazvat ćete film 'Nottingham' i zatim će pola marketinških aktivnosti otpasti na objašnjavanje zašto ste ga nazvali tako, a ne 'Robin Hood'. Zato sam rekao da bismo ga trebali nazvati 'Robin Hood' i krenuti ispočetka."

S novim jednostavnijim nazivom film je spreman za premijeru na filmskom festivalu u Cannesu koji počinje u srijedu - a to je nešto što Scott nije predvidio. „Znam da je cannes festival koji nastoji zaštititi samoga sebe time što prikazuje isključivo filmove s dubokim razmišljanjima, ali mislim da se i to promijenilo", kaže Scott. „Shvatili su da komercijala ne ulazi u to. Ali nećete uključiti visokobudžetni film u konkurenciju na Cannesu. Ja to ne bih učinio. No, oni su vidjeli film i rekli da žele otvoriti festival njegovim prikazivanjem, što je ustvari jako lijepo."

Redatelj također priznaje da je mislio kako će njegov 'Robin Hood' izazvati negodovanja u Cannesu obzirom da Francuzi u njemu loše prolaze. „Uopće mi nije bilo jasno da ćemo otvoriti Cannes našim filmom. Francuzi, koji mrze kada ih se pobijedi u bilo čemu, sigurno će zamrziti film. Kad se prikazivao pred komisijom, gledala su ga osmorica likova. Ja sam tad rekao:'I?' Mislio sam da će svi reći 'dobro, jasno ti je da si nam isprašio tur na kraju?'. Ali oni su rekli da je sve u redu. A ja sam priupitao: 'Ovaj, jeste li ga uopće pogledali?'"

Piše: Ned Ehrbar/Metro World News
09.05.2010. 11:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh