« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NAJSTARIJI DRŽAVNIK

Robert Mugabe napunio 86. godina, ali ne razmišlja o povlačenju

U zadnjem javnom govoru o svojim planovima Mugabe je rekao da se neće povući sve dok ne osigura da svi Zimbabveanci imaju svoju zemlju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Zimbabve

,

Robert Mugabe

,

najstariji državnik

Najstariji šef države na svijetu, zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe u nedjelju slavi 86. rođendan bez ikakvih naznaka da se namjerava povući s vlasti.

Mugabe se na čelu Zimbabvea nalazi 30 godina, otkako je zemlja stekla neovisnost. Svoj će rođendan, kao i brojne prethodne, proslaviti sljedeće subote na raskošnoj i rasipničkoj svečanosti.

Njegovo represivno i često nasilničko obnašanje vlasti četvrto je po stažu u Africi. No, vlast mu je znantno ograničena prošle godine kada je pod domaćim i međunarodnim pritiskom pristao na sporazum o podjeli vlasti s tadašnjim oporbenim čelnikom, a današnjim premijerom Morganom Tsvangiraijem.

Zapadni diplomati tvrde da Mugabe djeluje krhko i boležljivo, a prošli je tjedan na jednoj javnoj trbini zaspao naočigled svih nazočnih. Bez obzira na takve tvrdnje, Mugabe i dalje ima gust raspored koji uključuje i česte teške političke pregovore s Tsvangiraijem i držanje na oku njegove stranke ZANU-PF pune zavađenih frakcija.

Posljednji puta kada je Mugabe javno govorio o svojim planovima 2008. godine, rekao je da se neće povući s vlasti sve dok ne osigura da svi Zimbabveanci imaju svoju zemlju, aludirajući na svoju prijepornu zemljišnu reformu koja je bjelačke farmere ostavila bez vlasništva.

Mugabeovi rođendani u pravilu se pretvaraju u ekstravagantno iskazivanje odanosti članova njegove stranke i natjecanje državnih medija u pohvalama vremešnom lideru. U stvarnosti, Mugabea se smatra glavnim krivcem što je nekada najprosperitetnija afrička ekonomija spektakularno propala, a stanovnike odvela na rub gladi. On je također najodgovorniji za dva milijuna raseljenih ljudi nakon svoje zemljišne reforme koja je zapravo predstavljala grabež i otimačinu plodne bjelačke zemlje.

Jedno je istraživanje na nacionalnoj razini predvidjelo da bi Mugabe, kada bi se našao na slobodnim izborima, osvojio oko 12 posto glasova. Međunarodni promatrači tvrde da je pet posljednjih izbora Mugabe osvojio zastrašivanjem glasača i prijevarama. (hina/metro-portal)

21.02.2010. 13:38:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh