« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Rješenje problema kolesterola na pomolu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

prirodni lijek

,

lijek kolesterol

,

kolesterol

,

Niemann-Pick bolest

Američki istraživači pronašli su tvar koja izbacuje suvišak kolesterola nagomilanog u stanicama organa, prema istraživanju provedenom na miševima koje je objavljeno u ponedjeljak.

Otkriće rasvjetljuje način na koji se kolesterol prenosi u stanicama tijela i moglo bi utrti put liječenju Niemann-Pickove bolesti tipa C, ističu istraživači.

Riječ je o rijetkoj nasljednoj bolesti metabolizma koju karakterizira nenormalno visoka razina kolesterola u svim organima.

Bolest je posljedica genetskog poremećaja u staničnom prijenosu masti čije gomilanje dovodi do pojave teških neuroloških smetnja, a najčešće se javlja u klasičnom infantilnom obliku između 3. i 15. godine.

Kod oblika bolesti koji se javlja u odraslih, a čini oko 10 posto slučajeva, dolazi do neuroloških i psihičkih smetnja.

"Tijekom istraživanja smo dokazali da se ubrzo nakon ubrizgavanja tvari pod nazivom CYCLO iz stanica oslobađa golema količina nagomilanog kolesterola koji se zatim normalno metabolizira", rekao je John Dietschy, profesor interne medicine na sveučilištu Southwestern u Teksasu, voditelj istraživanja objavljenog u Analima američke Nacionalne akademije znanosti od 26. siječnja.

"Sa samo jednom dozom postigli smo da se izbaci trećina prekomjerne količine kolesterola nataloženog u stanicama", dodao je. (hina/metro-portal)

27.01.2009. 08:37:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh