« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
NEPOVOLJAN POLOŽAJ

Rizik od siromaštva prošle godine je iznosio 17,4 posto

Najrizičnije skupine u Hrvatskoj su i dalje starije osobe, nezaposleni, umirovljenici te samohrani i roditelji s više djece

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

siromaštvo

,

rizik od siromaštva

Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj je u 2008. iznosila 17,4 posto, kao i u prethodnoj godini, dok je u 2006. bila 16,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku iz istraživanja o pokazateljima siromaštva u zadnje tri godine.

Prag rizika od siromaštva u 2008. za samačko kućanstvo bio je dohodak, s novčanim i naturalnim primanjima, od 24.311 kuna na godinu ili 2.025,91 kunu mjesečno.

Za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece prag rizika od siromaštva iznosi 51.054 kune na godinu. To znači da je takvo kućanstvo za prelazak praga rizika od siromaštva u prošloj godini trebalo mjesečno, s primanjima u novcu i naturi, najmanje 4.254,5 kuna.

Stopa rizika od siromaštva prema godinama i spolu u 2008. najveća je kod osoba starih 65 i više godina, kod žena iznosi 34,4 posto, a kod muškaraca 26,2 posto.

Najmanja stopa rizika od siromaštva je kod osoba starih od 25 do 49 godina, kod muškaraca iznosi 10,2 posto, a kod žena 11,4 posto.

Najrizičnije skupine u Hrvatskoj su i nadalje starije osobe, posebice starija samačka kućanstva, nezaposleni i umirovljenici, kao i samohrani roditelji te obitelji s djecom, naročito obitelji s više djece.

Tako stopa rizika od siromaštva kod samačkih kućanstava, koje čine osobe stare 65 i više godina u 2008. iznosi 47,8 posto.

Prag rizika od siromaštva utvrđuje se tako da se za sva kućanstva izračuna ekvivalentni dohodak po članu kućanstva. Zatim se utvrđuje srednja vrijednost distribucije dohotka i 60 posto od izračunane srednje vrijednosti čini prag rizika od siromaštva.Druga najveća stopa prema tipu kućanstava zabilježena je kod kućanstava koja čine samohrani roditelj s jednim ili više uzdržavane djece koja iznosi 40,4 posto.

Po statusu u aktivnosti pak i dalje su najugroženija skupina nezaposleni sa stopom rizika od siromaštva od 32,6 posto, ostale ekonomski neaktivne osobe sa 26,1 posto te umirovljenici 23,4 posto.

Isključe li se iz dohotka naturalna primanja, stopa rizika od siromaštva za prošlu godinu iznosi 18,9 posto prema 19 posto u godini prije.

Pokazatelji siromaštva za Hrvatsku izračunati su iz podataka o ukupnom neto dohotku privatnih kućanstava, prikupljenih Anketom o potrošnji kućanstava. Temelje se na konceptu relativnog siromaštva koji uzima u obzir raspoloživi dohodak kućanstva, broj članova u kućanstvu i distribuciju dohotka unutar populacije.

Pokazatelji su izračunati za dvije definicije neto dohotka, ovisno o tome uključuje li dohodak novčana i naturalna primanja, ili samo novčana primanja.

Osobe čiji je dohodak ispod praga u nepovoljnijem su položaju od ostalih, ali ne žive nužno u oskudici, napominju statističari.

Prag rizika od siromaštva iskazuje se u novčanim jedinicama, dok se stopa rizika od siromaštva iskazuje relativno kao postotak. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 16:09:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh