« Svijet
objavljeno prije 11 godina
SIGURNOSNE PRIPREME

Rio de Janeiro: Zaplijenjeno 40 tona marihuane

Brazilska policija piprema zemlju za Svjetsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre, pa je napokon počela rješavati kriminal u favelama

Jedna od favela u Rio de Janeiru
Jedna od favela u Rio de Janeiru (Getty Images)
Više o

Rio de Janeiro

,

zapljena droge

,

favele

,

brazilska policija

Brazilska policija zaplijenila je 40 tona marihuane u faveli Complexo do Alemao, uporištu preprodavača droge na sjeveru Rio de Janeira koje su u nedjelju zauzele snage sigurnosti. "Vojna policija sama je zaplijenila 20 tona. Ostalo su zaplijenili civilna policija i druge snage koje su sudjelovale u zauzimanju tog uporišta trgovaca drogom", izjavio je glasnogovornik tajništva za sigurnost Rija.

Prigodom zauzimanja favele uhićeno je desetak osoba, a pronađena je i veća količina oružja. Policija je zaplijenila i oko 200 kilograma kokaina. U policijskoj operaciji sudjelovalo je oko 2.600 pripadnika elitnih snaga policije i vojnih policajaca, uz podršku oklopnih vozila i helikoptera.

U Riju gotovo 2 milijuna stanovnika živi u više od tisuću favela, a Complexo do Alemao je siromašno predgrađe na sjeveru grada kojim već 20 godina vladaju preprodavači droge. Riječ je o drugoj faveli koju su zauzele policijske snage u Riju u posljednjih tjedan dana. U sukobima je policija ubila najmanje 45 osoba za koje se vjeruje da su članovi kriminalnih skupina. Sukobi u favelama počeli su prije desetak dana kad su članovi kriminalnih skupina napali policijske stanice i palili vozila.

Brazilske vlasti do Svjetskoga nogometnog prvenstva 2014. i Olimpijskih igara 2016. godine žele preuzeti kontrolu u nekoliko četvrti grada od narko trgovaca, uz raspoređivanje do sada neviđenih sredstava i snaga reda. (hina/metro-portal)

29.11.2010. 09:56:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh