« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
BE HAPPY

Riješite se zimske depresije prirodnim putem

Tmurni dani donose i niže razine serotonina, hormona sreće, a evo nekoliko prirodnih i jednostavnih načina na koje ih možete povisiti i biti sretni

Evo kako ćete vratiti osmijeh na lice
Evo kako ćete vratiti osmijeh na lice (Arhiva)
Više o

depresija

,

zimska depresija

,

serotonin

,

triptofan

Sreća je ponekad neuhvatljiva, kažu ljudi, no psiholozi se ne slažu s tim - prema njihovim izračunima, tek polovica razine sreće je genetski uvjetovana, dok ona druga polovica ovisi od osobe i ciljeva koje si je postavila u životu.

U priču su se uključili i znanstvenici koji su dokazali da postoji cijeli niz načina za podizanje razine hormona sreće serotonina, a tmurni zimski dani idealni su za isprobavanje ovih recepata za sreću.

Recimo, raspoloženje će vam popraviti konzumacija određenih namirnica koje na prirodan način podižu razinu serotonina - tajna je u aminokiselini triptofanu koji sudjeluje u proizvodnji serotonina, a pune su je razne sjemenke, brokula, jaja, mlijeko, piletina, puretina, sušene breskve i špinat.

Fizička aktivnost također vas može oraspoložiti - na taj način podići ćete razinu endorfina u mozgu, što će ublažiti bol, sniziti razinu kortizola, hormona stresa i podići razinu serotonina. Kako god se loše osjećali, natjerajte se na fizičku aktivnost i raspoloženje će vam se odmah popraviti.

Vitamin B također igra veliku ulogu u podizanju raspoloženja - kad ste loše volje, jedu vam se peciva i slični proizvodi, a razlog je činjenica da sadrže vitamine B1 (tiamin), B2 (riboflavin) i B12, koji svi redom imaju antidepresivne učinke. Za podizanje razine serotonina dobar je i vitamin B6 koji možete pronaći u jetri, kupusu i grahu.

Kad smo već kod hrane, treba paziti i na unos minerala, jer su cink, kalcij i magnezij ključni za dobro raspoloženje - cink veže na sebe sve ostale minerale, osigurava optimalno funkcioniranje organizma i sudjeluje u proizvodnji serotonina, dok su kalcij i magnezij prirodni antidepresivi. Sva tri važna minerala pronaći ćete u mliječnim proizvodima, integralnim žitaricama, voću i zelenom lisnatom povrću.

Za kraj, trebate iskoristiti svoje kvalitete koje će nadjačati mane - sposobnost da nekoga volite, umijeće opraštanja i smisao za humor.

Nakon ovih par savjeta, stvarno nema više razloga da budete loše volje ....

26.11.2015. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh