« Život
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

Riješite se zavisti i ljubomore

Zavist i ljubomora dvije su toksične emocije koje nam zagađuju um, a imaju jednako tako loš utjecaj na vezu i partnera

I jedna i druga emocija su užasno toksične
I jedna i druga emocija su užasno toksične (Shutterstock)
Više o

ljubomora

,

emocije

,

zavist

,

toksični odnosi

Zavist i ljubomora dvije su emocije kojih bi se pod hitno trebali riješiti jer spadaju među najtoksičnije osjećaje koji postoje, kako za nas same, tako i za vezu.

Da ne bi bilo zabune, radi se o dvije različite emocije, jer ljubomora je rezultat straha da ćete izgubiti nešto što već imate, a zavist dolazi od straha da vam nešto nedostaje i želite to imati.

Kako su i jedna i druga emocija povezane s natjecateljskim duhom, očito je da se radi o životinjskim instiktima koji i dalje rade u nama i posljedica su lučenja serotonina, hormona koji nam daje dobar osjećaj kad smo u nečemu bolji od drugih.

Ipak, kad shvatite razinu toksičnosti ovih emocija, nastojat ćete ih se riješiti, pa evo par savjeta kako to učinkovito napraviti.

 

Za početak, treba biti svjestan da ljubomora i zavist više govore o nama samima nego o osobama prema kojima ih osjećamo, pa to zapravo znači da nam nešto što te osobe imaju nedostaje i/ili da to želim.

Kako su glavni generator ovih osjećaja u ovo doba društvene mreže prepune slika koje mogu izazvati takve osjećaje, dobro promislite koga ćete pratiti i s kim ćete se virtualno družiti. Uz to, stručnjaci kažu da je optimalno vrijeme reakcije nakon što se probude takvi osjećaji 20 minuta, jer će našem mozgu trebati toliko vremena da se smiri i omogući nam trezveno razmišljanje.

Uz otvoren razgovor s partnerom, prestanak druženja s osobama koje u nama izazivaju takve osjećaje i iskreno čestitanje drugima na uspjesima koje postižu, ove će dvije toksične emocije jednostavno nestati i učiniti vaš život nemjerljivo boljim.

07.02.2016. 17:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh