« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina
SAVJETI

Riješite se nesanice bez tableta

Jedna od modernih bolesti današnjice je nedostatak sna, a ne čudi s obzirom na to koliko smo okruženi tehnologijom koja nam ne dopušta da se opustimo, i da mozak tijelu pošalje signale da je vrijeme za odmor

Evo kako ćete zaspati bez problema
Evo kako ćete zaspati bez problema (Arhiva)
Više o

nesanica

,

lijek protiv nesanice

Nesanica je vrlo frustrirajuća pojava i može nam pokvariti raspoloženje i fizičke mogućnosti za ostatak dana, ili još gore - mučiti nas mjesecima. Također, ona utječe na opće raspoloženje, pa su ljudi koji dugo vremena nedovoljno spavaju skloniji depresiji i lošim odlukama.

Evo nekoliko savjeta kako sami sebi, promjenom svojih navika i okruženja, možete pomoći:

1. Što se tiče tableta za spavanje...

Tabete koje pomaže da lakše utonete u san ponekad su nužno zlo, no pokušajte se konzultirati s liječnikom prije toga. Također, nastojte uzeti one na prirodnoj bazi, a o tome se vrlo lako možete raspitati i u ljekarni. Pitajte sve što vas zanima i koje su moguće nuspojave. Ono što je također bitno, one su kratkoročno rješenje kada ste baš "očajni".

2. Kontrolirajte svoje okruženje

Nastojte prostor za spavanje "čuvati" baš za to. Ako je moguće, neka krevet u kojem spavate ne služi kao mjesto za izležavanje, rad na prijenosnom računalu ili okupljanje društva oko čipsa. Tako će vas krevet, u koji liježete dok ste već umorni, uvijek asocirati na mjesto za spavanje, kao što bi to i trebao biti.

3. Eliminirajte stimulanse

Zadnjih sat vremena navečer nastojte smanjiti svjetlost oko sebe, ili upalite svjetlo samo u nekoj sporednoj prostoriji. Također, nije dobro ni da tada više koristite računalo, mobitel televiziju... Znamo da je teško odviknuti se od tih navika, nekima i zbog posla, ali radi svojeg zdravlja pokušajte barem zadnjih pola sata uzeti za mir.

4. Zakažite si strogo vrijeme za spavanje - barem u početku

Ako vam je bioritam 'u komi', morate ga savladati. Odredite si neko razumno vrijeme za lijeganje, i čak ako ne upali prvih par večeri, vrlo skoro će vam se sklop "prebaciti". Neka to, primjerice, bude uvijek prije ponići. Obećajte sebi da najkasnije u 23 sata idete u krevet.

5. Prirodna pomagala

VEZANE VIJESTI

Raspitajte se o čajevima i mirisima koji opuštaju, djeluju umirujuće i uspavljuju. Također, bitn oje i da prestanete jesti dva do tri sata prije spavanja, da bi vam organizam prestao "raditi sto na sat".

6. Prozračite prostor navečer, opustite se 

Otvorite prozore na deset do petnaest minuta kako bi pustili svjež zrak unutra, a istovremeno se riješili viška mirisa i vlage koja se skuplja preko dana. Tako neće biti niti dodatnih stimulansa koji će vas ometati

7. Tjelovježba

Ne mora vam nitko govoriti koliko je tjelovježba dobra za vas, no konkretno kada se govori o nesanici - ona će vam pomoći da se dovoljno rastegnete i umorite da biste potrošili višak energije. Znate i sami koliko puta vas je navečer uhvatila hiperaktivnost, a ovako ćete je iskoristiti za tjelovježbu tijekom dana, ili neposredno prije tuširanja i spavanja.

09.05.2016. 15:19:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh