« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
STVARNO?

Riješite se depresije ribom i maslinovim uljem

Dosadašnja istraživanja, piše Inverse.com, sugerirala su da nikakvi dodaci prehrani, uključujući i ove amniokiseline, ne mogu prevenirati depresiju, no ovo australsko pokazuje da ju omega-3 masne kiseline pomažu liječiti

Lijek iz prirode
Lijek iz prirode (Arhiva)
Više o

depresija

,

omega-3 masne kiseline

Losos ili tuna na tanjuru, pečeni i preliveni s malo maslinovog ulja - ovaj recept potpisao bi svaki bonkulović, no osim što je nevjerojatno ukusno, ova je kombinacija i lijek protiv jedne od najraširenijih bolesti današnjice.

Omega-3 masne kiseline pomažu u borbi protiv depresije i to vrlo učinkovito. Istraživanje provedeno na Institutu za zdravlje pri Sveučilištu Western Sydney otkrilo je da omega-3 masne kiseline imaju veliki pozitivni utjecaj psihu.

Dosadašnja istraživanja, piše Inverse.com, sugerirala su da nikakvi dodaci prehrani, uključujući i ove amniokiseline, ne mogu prevenirati depresiju, no ovo australsko pokazuje da je omega-3 masne kiseline pomažu liječiti. Najveća svjetska analiza o dodacima prehrani i mentalnom zdravlju objavljena je ovog tjedna u časopisu World Psychiatry.

Znanstvenici su proučili podatke 10.951 osobe s psihičkim problemima poput depresije, anksioznosti, bipolarnim poremećajima, poremećajima ličnosti i shizofrenijom. I dok su ostala istraživanja bila fokusirana na vezu omega-3 masnih kiselina i zdravlja srca, ova se analiza usredotočila na proučavanje utjecaja omega-3 masnih kiselina na psihu.

Ostale aminokiseline, prebiotici i probiotici, vitamini C, E i D te minerali cink i magnezij nemaju veliki utjecaj na mentalno zdravlje, no dobro djeluju na organizam, pokazala je studija.

Ono što je bitnije je to da su znanstvenici otkrili da omega-3 masne kiseline pomažu liječiti depresiju, psihičko stanje od kojeg pati oko 300 mlijuna ljudi u svijetu, a broj se iz dana u dan povećava.

Omega-3 masne kiseline su ključne za život, no tijelo ih ne može proizvesti samo, već ih unosimo kroz prehranu i suplemente. Nalazimo ih u masnoj ribi (npr. losos, haringa, tuna), orašastim plodovima i maslinovom ulju.

14.09.2019. 15:44:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.09.2019. 09:33
    maslinovo ulje liječi sve
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh