« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
prevencija i liječenje

Riješite se bradavica zauvijek

Bradavice ružno izgledaju i jednostavno smetaju, ali ih je jako teško otjerati s kože – pronašli smo nekoliko učinkovitih metoda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

bradavice

,

zaleđivanje bradavica

,

lijek za bradavice

,

bradavica

Bradavice najčešće nastaju na stopalima, prstima, koljenima i na licu. Postoje različite vrste pa su tako neke ravne, neke nabubrene a druge prozirne. Najtvrdokornije su upravo one na stopalima.

Bradavice stvara humani papilomavirus koji se lako prenosi zaraženim kožnim stanicama, a često se nalazi na bazenima, u hotelskim sobama i javnim prijevoznim sredstvima.

Ponekad je za prijenos virusa, koji se uvlači u ozljeđeni dio kože i stvara bradavicu, dovoljno samo rukovanje s inficiranom osobom.

Najveći problem kod bradavice je što ih se vrlo teško trajno riješiti. Ponekad nestanu same od sebe za nekoliko mjeseci ili godina, ali često se zadržavaju godinama unatoč raznim terapijama.

U ljekarnama postoje razna sredstva koja ubrzavaju proces liječenja. Važno je pritom da pacijenti budu potpuno sigurni da imaju upravo bradavicu, a ne madež ili rak kože te se strogo preporuča prethodni posjet dermatologu.

Također, strogo je zabranjeno samostalno eksperimentirati bradavicama. Pokušajima da se bradavica odreže ili izgrebe samo se povećava mogućnost nastanka ožiljaka i infekcija drugih dijelova kože.

U svakodnevnom životu, u kojem je koža izložena brojnim inficiranim površinama, nastajanje bradavica se gotovo ne može izbjeći, ali se može smanjiti opasnost od infekcije.

Prevencija se postiže jačanjem imunološkog sustava kretanjem i zdravim načinom života. Pored toga, preporučuje se posjetiteljima hotela, sauni i bazena da ne hodaju po objektu bosih nogu, a kod kuće je važno prati ručnike i posteljinu na najmanje 60 stupnjeva kako bi se ubio nastanjeni virus.

Uspješne metode liječenja bradavica:Krioterapija (zaleđivanje) - tekućim dušikom se bradavica zaleđuje na 196 stupnjeva Celzijevih, a za potpuno uklanjanje potrebno je postupak ponoviti 2-3 puta

Otopina 10% salicilne i mliječne kiseline - dovodi do postupnog ljuštenja bradavice, a dolazi u obliku flastera ili kreme

Elektrokoagulacija - izmjenična električna struja visoke frekvencije direktno se pušta na bradavicu putem elektrode, što dovodi do zagrijavanja bradavice i uklanjanja toplinom

Ekskohleacija - kirurški postupak pri kojem se malom oštrom žlicom odstrani bradavica, a uglavnom se primjenjuje kod posebno otpornih bradavica na stopalima

21.09.2009. 14:45:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh