« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
EPK 2020

Rijeka je spremna za najveći tulum ikad

Cjelodnevni program počinje u 7 sati ujutro u cafe baru Skradin u Vodovodnoj ulici, odakle će nedugo nakon toga krenuti anti-turistička tura riječkim turističkim autobusom na kat

Dernek u Rijeci!
Dernek u Rijeci! (Arhiva)
Više o

Rijeka

,

EPK 2020

Godina Europske prijestolnice kulture u Rijeci bit će otvorena u subotu, 1. veljače cjelodnevnim programom koji obuhvaća 70 događanja na 30 lokacija s vrhuncem u središnjem programu otvorenja u riječkoj luci - "Operom industriale".

Direktorica tvrtke Rijeka 2020, koja upravlja projektom EPK u Rijeci, Emina Višnić kazala je za Hinu da su u tijeku finalne pripreme. „Mogu se pratiti u luci, grade se različite konstrukcije, instalacije, pozornice, video ekrani. Imamo informaciju da jako puno ljudi dolazi u grad i popunjenost smještajnih kapaciteta je jako visoka", kazala je Višnić.

Što se vremenske prognoze tiče, vidjet ćemo hoće li biti kiše ili ne, ali u svakom slučaju ćemo uživati. Ne očekuju se jaki vjetrovi niti hladnoća", navela je direktorica Rijeka 2020. Preporučila je gledateljima da u slučaju kiše ponesu kabanice umjesto kišobrana, kako bi svima bilo ugodnije.

Cjelodnevni program počinje u 7 sati ujutro u cafe baru Skradin u Vodovodnoj ulici, odakle će nedugo nakon toga krenuti anti-turistička tura riječkim turističkim autobusom na kat, a vodit će je riječke glumice Tanja Smoje i Jelena Lopatić.

U središtu grada performansi i glazbeni nastupi

Do popodnevnih sati će se na brojnim mjestima središta grada odvijati performansi, glazbeni nastupi i druga događanja. Među njima si i program „Rijeka, koraci i vrijeme" tvrtke Thorax u kojoj se posjetitelje upoznaje s važnim događanjima kroz posljednjih 116 godina burne riječke povijesti pomoću vremenske crte duge 232 metra postavljene na Korzu, glumu, scenografiju i vizuale, potom nastup Vokalnog studija Rijeka u riječkoj ribarnici ili izvedbu programa na korzu „Hodači-ce", svojevrsne futurističke vizije kultne Trafikove predstave „Hodač / Hommagge Janku Poliću Kamovu".

U popodnevnom i večernjem programu su uglavnom koncerti i nastupi DJ-a. Tako će na Titovom trgu, odnosno na Contu, u prigodno postavljenom šatoru biti koncerti jazz i improvizirane glazbe i svirke nekoliko riječkih bendova, orekstar će u defileu središtem grada odati počast Ludwigu van Beethovenu povodom 250 godina rođenja izvedbom njegovih djela. Na pozornicama na Čajnom trgu, Kazališnom trgu i Arheološkom parku Principij izmjenjivat će se zborovi, vokalne skupine i bendovi.

Glazbeno-vizualno djelo „Opera industriale"

Protokolarni program u kojem će Rijeci biti uručena povelja Europske prijestolnice kulture, uz sudjelovanje visokih uzvanika iz političkog i kulturnog života te ministara kulture članica EU, počet će u 17 sati u HNK Ivana pl. Zajca, a nakon završetka sudionici i uzvanici će se zaputiti prema luci.

Tamo će u 19.30 sati početi „Opera industriale". Središnja pozornica je na De Franceschijevom gatu, ali će se dijelovi programa izvoditi i na drugim lokacijama u prostoru luke. Moćno glazbeno-vizualno djelo nastalo je po glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM - Josip Maršić i Zoran Medved, u orkestraciji skladatelja Frana Đurovića.

Kako je najavljeno, u izvedbi se otvaraju važne identitetske teme Rijeke i Europe, a program donosi zvuk, glazbu i buku, efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame te snažne simbole Rijeke i Europe. Nastupit će više od 120 izvođača, među kojima su Damir Bartol Indoš - Kuća ekstremnoga glazbenog kazališta s Rumoristima kao izvođačima na posebnim instrumentima šahtofonima, atraktivni finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču - Mieskuoro Huutajat, mješoviti Pjevački zbor otvorenja Europske prijestolnice kulture, predvođen Jekom Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića, orkestar gudača i puhača, 25 riječkih gitarista, 10 bubnjara, plesači, radnički orkestar brusilica, varioca i iskri ali i više stotina zvončara.

U izvedbu će se uključiti i gledatelji pomoću 3000 zvona koja će se podijeliti onima koji budu program pratili s glavnog lukobrana, Molo longa.

Redatelj programa otvaranja je Dalibor Matanić. Gledatelji će program moći pratiti sa gatova i riva u luci, a detalje udaljene izvedbe će moći vidjeti na velikim video zidovima na više lokacija.

Program se nastavlja cijele noć, u otvorenim ugostiteljskim objektima, uz mnogo koncerata i DJ nastupa na otvorenom i u klubovima. Promet središtem grada bit će zatvoren a gradski prijevoz u Rijeci i prigradu besplatan. Među ostalim izvođačima, riječkoj publici u klubu Discordia predstavit će se jedan od najvažnijih pokretača disco glazbene scene u New Yorku i prvi resident DJ kluba Studio 54 Nicky Siano a u Tvornici kulture nastupi će neki od najvažnijih riječkih grupa različitih generacija Fit, Paraf, Denis&Denis i Jonathan.

31.01.2020. 12:33:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh