« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
SVEČANI KONCERT

Riječka filharmonija slavi 10. obljetnicu

Svečanim koncertom u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, riječka filharmonija će proslaviti desetu obljetnicu svog osnutka

Fotografija vijesti
Više o

obljetnica

,

koncert

,

HNK Ivana pl. Zajca

,

riječka filharmonija

Riječka filharmonija proslavit će 10. obljetnicu svečanim koncertom u subotu, 29. listopada u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Na koncertu će kao solistica nastupiti Martina Filjak na glasoviru, a na programu je praizvedba djela Berislava Šipuša nazvanog "More Rijeka", skladanog za Riječku filharmoniju, zatim Koncert za glasovir i orkestar br. 1 u b-molu Petra Iljiča Čajkovskog te Simfonijski plesovi Sergeja Rahmanjinova. Ravnat će Nada Matošević, umjetnička ravnateljica i predsjednica Upravnog vijeća Riječke filharmonije.

Na današnjoj konferenciji za novinstvo Nada Matošević je ocijenila da je program koncerta slavljenički te ujedno prilagođen i široj publici.

Ravnatelj Riječke filharmonije Marijan Orešković istaknuo je vrijednosti njezina djelovanja te je najavio otvaranje novih koncertnih mjesta u Rijeci kao što su hale bivše Tvornice papira i Torpeda te plaža bivšega hotela "Park" na Pećinama.

Orešković je naglasio da su uz Riječku filharmoniju kao solisti nastupali neki od danas najpoznatijih hrvatskih glazbenika kao što su Stjepan Hauser i Martina Filjak te je dodao da ta filharmonija dužnu pozornost "poklanja i hrvatskih skladateljima čija djela redovito izvodi".

Riječka filharmonija utemeljena je 2001. godine, a osnovali su je Nada Matošević kao umjetnička ravnateljica te prvi ravnatelj, violinist i pravnik Ivica Rušin. Njega je na ravnateljskome mjestu 2005. zamijenio Marijan Orešković.

Filharmonija izvodi prosječno tri koncerta na godinu, sudjeluje na Zajčevim danima i Riječkim ljetnim noćima. Uz Riječku filharmoniju u Hrvatskoj djeluje samo još jedna - Zagrebačka filharmonija.

28.10.2011. 17:44:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh