« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ŽELI PREKO BARE

Rice: Ahmadinedžad zatražio vizu za ulazak u SAD

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley potvrdio je da su zahtjevi za izdavanjem vize za Ahmadinedžada i njegovo izaslanstvo podneseni u Bernu u Švicarskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

State Department

,

Susan Rice

,

nuklearno naoružanje

,

Mario Čolak

Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice izjavila je u srijedu da je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad podnio zahtjev za izdavanja američke vize, kako bi idućega tjedna u New Yorku sudjelovao na konferenciji o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

"Koliko mi je poznato on je danas podnio zahtjev za izdavanje vize", kazala je Rice novinarima u sjedištu UN-a. Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley potvrdio je da su zahtjevi za izdavanjem vize za Ahmadinedžada i njegovo izaslanstvo podneseni u Bernu u Švicarskoj te ukazao da bi oni mogli biti odobreni. "Mi imamo izvjesne odgovornosti kao domaćin UN-a", rekao je Crowley. "Bilo koji inozemni dužnosnik koji dolazi u UN po službenom poslu obično dobije vizu".

Rice je glede Irana kazala kako se rad na donošenju rezolucije o sankcijama toj zemlji nastavlja. "Mi sudjelujemo u vrlo intenzivnim raspravama u New Yorku i glavnim gradovima s kolegama iz skupine P-5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka), i očekujemo nastavak razgovora i konzultacija s drugim članovima Vijeća", dodala je Rice.

U UN-u su u tijeku završne pripreme za konferenciju o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja ugovora (NPT), koja počinje idući ponedjeljak a trajat će najveći dio svibnja. Konferencije o reviziji NPT-a (NPT RevCon), UN organizira svakih pet godina, a posljednja, održana 2005., raspala se bez konsenzusa. State Department je u srijedu najavio da će američko izaslanstvo na skupu voditi američka državna tajnica Hillary Clinton, koja će svoj govor održati u ponedjeljak popodne.

"Državna tajnica Clinton će naglasiti potrebu oživljavanja i jačanja velike nagodbe iz NPT-a, prema kojoj će se zemlje s nuklearnim oružjem kretati prema razoružanju, zemlje bez nuklearnog oružja neće ga nastojati pribaviti, a sve zemlje imaju pravo na mirnodopsku uporabu nuklearne energije", najavilo je američko Državno tajništvo u priopćenju. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 00:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh