« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ŠUŠKANJA IZ VATIKANA

Papa će se ispričati za seksualna zlostavljanja unutar Crkve?

Kardinal William Levada rekao je da Papa namjerava poduprijeti američku politiku prema zlostavljanju kao obrazac za biskupe diljem svijeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Katolička crkva

,

seksualno zlostavljanje

,

msnbc news

Papa Benedikt XVI. mogao bi se, na svjetskom sastanku svećenika u lipnju, ispričati zbog načina na koji se Katolička crkva odnosila prema slučajevima svećeničkog seksualnog zlostavljanja, izjavio je u srijedu dužnosnik Vatikana zadužen za te slučajeve.

Kardinal William Levada također je rekao da Papa namjerava poduprijeti američku politiku prema zlostavljanju kao obrazac za biskupe diljem svijeta.

Levada, čelnik Kongregacije za nauk vjere, izjavio je to u intervjuu američkoj televizijskoj postaji PBS, njegovom prvom medijskom istupu otkako je skandal izašao u javnost prije nekoliko tjedana. "To je velika kriza. Nitko to ne bi smio umanjivati", rekao je Levada. Dodao je da je Vatikan bio iznenađen, iako je bio svjestan razmjera američke i irske krize, te je optužio "određene medijske sile" za forsiranje te priče u medijima.

Dok se skandal širio Vatikanom, papa Benedikt XVI. našao se pod velikim pritiskom da prizna neki oblik odgovornosti Vatikana za njegovanje kulture zataškavanja, zbog koje zlostavljanja desetljećima nisu bila kažnjavana. Papa je izrazio tugu i žaljenje zbog tih slučajeva, molio sa žrtvama i obećao nove mjere za zaštitu djece i privođenje pravdi svećenika zlostavljača. No, nije priznao osobnu ili institucionalnu odgovornost, nego je optužio same zlostavljače i njihove nadređene biskupe zbog krivog postupanja prema otkrivenim slučajevima zlostavljanja.

Talijanski mediji ovoga tjedna nagađaju da bi Benedikt, za upućivanje nekog oblika isprike, mogao iskoristiti sastanak svećenika iz svih dijelova svijeta u Vatikanu od 9. do 11. lipnja. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 22:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh