« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
FINANCIJE IZ SNOVA

Režu se povlaštene mirovine, upitna je i isplata plaća?

Ministar financija i dalje priča kako je sve pod kontrolom no stručnjaci upozoravaju na crn scenarij ako se duboko ne zareže u državnu potrošnju

(Dragan Matić/Cropix)
Više o

plaće

,

Ivan Šuker

,

državni proračun

,

povlaštene mirovine

U posljednja dva mjeseca proračunska je rupa dosegnula nevjerojatnih 3,6 milijardi kuna što iznosi više od dvije petine ukupnog proračunskog manjka na razini cijele 2010. čiji je planirani iznos 8,6 milijardi kuna.

Stručnjaci upozoravaju kako će, nastavi li se taj trend pada, proračunski manjak do kraja godine doseći razinu duplo veću od planirane, ali Vlada se i dalje zadužuje, odnosno obećava sredstva koja nema i to ne samo u ovoj nego i u idućoj godini. Drugim riječima, ako se s takvom praksom nastavi postoji vrlo realna mogućnost da država već do ljeta neće biti u stanju isplaćivati plaće i mirovine.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, ministar financija računa kako će mu prihodi od turizma donijeti mogućnost zatvaranja vrlo nepovoljne financijske konstrukcije koja je na rubu raspadanja. No, stručnjaci upozoravaju kako i uz dobru sezonu to neće biti moguće bez ozbiljnih rezova u državnoj potrošnji koji se do danas nisu mogli primijetiti.

Usprkos nedjeljnom kupovanju socijalnog mira u Đakovu, gdje je ministar poljoprivrede seljacima obećao dati što su tražili u 2011., koja će također biti financijski teška, a uz to se radi i o izbornoj godini, ministar Šuker i dalje gaji svoj poznati optimizam i govori kako će sve biti u redu jer problema s proračunom, po njemu, nema baš kao niti potrebe za rebalansom.

Šuker također tvrdi kako će sve što je njegov kolega Čobanković obećao poljoprivrednicima biti ostvareno te da niti zbog toga neće biti problema kao niti potrebe za rebalansom, usprkos pričama s početka prosvjeda o tome kako se novca nema jer bi isplata dugova mogla uzrokovati bankrot.

Rezanje povlaštenih mirovina

Sljedeće što će Vlada srezati nakon poticaja poljoprivrednika, prema pisanju Večernjeg lista, bit će povlaštene mirovine. Prema neslužbenim informacijama plan je srezati troškove mirovina za oko milijardu kuna, a povlaštene mirovine trebale bi biti umanjene od 10 do 15 posto.

U sljedećih nekoliko dana na tu temu trebalo bi se održati nekoliko sastanka, no smatra se kako nitko neće imati ništa protiv plana jer je situacija očito dosegla vrlo ozbiljnu razinu.

"Linearno rezanje svih mirovina ne dolazi u obzir, sve vodi prema tome da se režu povlaštene. Ako bi se uštedjela milijarda kuna, to bi bila velika ušteda jer se za povlaštene mirovine izdvaja oko sedam milijardi", kaže izvor blizak Vladi.

Najniže povlaštene mirovine iznose 2.210 kuna i imaju ih pripadnici Hrvatske domovinske vojske, a najviše su 9.321 kunu, koliko imaju umirovljeni članovi Vlade i saborski zastupnici.

Bez desetak posto mirovina tako bi mogli ostati svi saborski zastupnici, branitelji, članovi HVO-a, pravosudni policajci, sveučilišni profesori, ali i rudari i radnici koji su radili s azbestom za koje bi sindikati jedino mogli tražiti da se izuzmu iz rezanja mirovina.

09.03.2010. 13:20:39
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    povlasteni
    19.05.2010. 14:41
    Lako rezati kad si nakro se pa te bas briga,, a neki od te jadne mirovine zive i viseclane obitelji nemogu platiti ni struju ni vodu,, dobro su smrdalji drzavu sve ih treba na visegodisnje kazne zatvora od Jace pa na dalje,, gamad pokvarena
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh