« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
IZLOŽBE

Retrospetkiva kipara i medaljara Damira Mataušića

Kritička retrospektiva Damira Mataušića, s više od dvije stotine radova tog istaknutog kipara i medaljera nastalih od 1974. do danas, postavljena je od utorka u Modernoj galeriji, bez klasičnog otvorenja

Damir Mataušić
Damir Mataušić (Goran Vranić)
Više o

Moderna galerija

,

Damir Mataušić

Izložba se može razgledati do 25. listopada na prvom katu Vranyczanyjeve palače, a najvećim dijelom riječ je o djelima u vlasništvu umjetnika, radovima iz zbirke Moderne galerije i drugih hrvatskih muzejsko-galerijskih i javnih institucija te privatnih vlasnika. 

Umjetnik, čiji opus obuhvaća više od 700 radova, rekao je na konferenciji za novinare da je pri postavljanju izložbe u Modernoj galeriji sagledao svoje djelo unazad četrdeset godina i shvatio da je dosad realizirao sve što je zamislio.

"Kad sam upisao Likovnu akademiju u svojim dvadesetima, želio sam postati umjetnik realnog života, stvarati djela koja se vežu uz život, isprobati različite tehnike i ostvariti se u različitim vidovima kiparstva - medaljerstvu, maloj plastici, skulpturi", dodao je.

Ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi kaže da tim retrospektivnim pregledom plodonosna suradnja Damira Mataušića i Moderne galerije doživljava svoj vrhunac, no njime se i medaljarstvo stavlja u fokus interesa kulturne javnosti.

"Zahvaljujući, pak, Mataušićevom radu u nizu specifičnih disciplina koje se sve u konačnici podvode pod kiparstvo, izložba je ujedno i odlična prilika za proučavanje njihovog međusobnog odnosa", ocijenio je.

19.09.2020. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh