« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
IZLOŽBE

Predstavljanje grafičkih mapa u NSK

Mapa nastala suradnjom ovih dviju vrhunskih hrvatskih umjetnica sastoji se od 12 grafika otisnu tih tehnikama suhe igle, rezervaža, linoreza, akvatinte i bakropisa

Autorice Đurđa Merle i Sanja Lovrenčić
Autorice Đurđa Merle i Sanja Lovrenčić (Arhiva)
Više o

Sanja Lovrenčić

,

NSK

,

grafička mapa

,

Đurđa Merle

Predstavljanje grafičko-pjesničke mape Između sati akademske slikarice i grafičarke Đurđe Merle te književnice i prevoditeljice Sanje Lovrenčićkoje će se održati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u utorak 22. rujna 2020.godine u 12 sati.

Grafičko-pjesničku mapu Između sati predstavit će povjesničar umjetnosti Željko Marciuš,voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tamara Ilić Olujić i autorice Đurđa Merle i Sanja Lovrenčić. 

Mapa nastala suradnjom ovih dviju vrhunskih hrvatskih umjetnica sastoji se od 12 grafika otisnu tih tehnikama suhe igle, rezervaža, linoreza, akvatinte i bakropisa te 12 pjesama književnice Sanje Lovrenčić.

Izdavač mape je nakladnička kuća Mala zvona. Hrvatska akademska slikarica, grafičarka, ilustratorica, scenografkinja i restauratorica Đurđa Merle na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je slikarstvo u klasi profesora Šime Perića.

Bavi se grafičkim dizajnom, a kao suradnik Hrvatskog restauratorskog zavoda ikonzervatorsko-restauratorskim radovima na spomenicima kulture diljem Hrvatske. Osim slikarstvabavi se mozaicima i vitrajima.

Surađuje s kazalištima kao kostimografkinja, pa je tako kaokostimografkinja sudjelovala na opernom spektaklu Aida koji je postavljen u Pekingu 2003. godine.Svoja djela izlaže na samostalnim i skupnim izložbama.

Hrvatska književnica i prevoditeljica Sanja Lovrenčić objavljuje pjesme, zbirke kratkih priča, romane,kazališne tekstove, radijske emisije te prevodi s engleskog, francuskog i njemačkog jezika. Objavila je biografiju Ivane Brlić Mažuranić U potrazi za Ivanom za koju je dobila Nagradu Ksaver Šandor Gjalski. Piše i za djecu, a za priče Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić iz 2001. je dobilanagradu Grigor Vitez. Djela su joj prevođena na njemački, poljski, ruski, slovenski, švedski, danskijezik.

18.09.2020. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh