« Film
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
FILMOVI

Retrospektiva filmova Alfonsa Cuaróna u kinu Tuškanac

Zagrebačko kino Tuškanac od ponedjeljka do četvrtka donosi retrospektivu meksičkog redatelja, scenarista i producenta Alfonsa Cuaróna

Nova retrospektiva
Nova retrospektiva (Arhiva)
Više o

kino Tuškanac

,

filmovi

,

Alfonso Cuaron

Retrospektiva Alfonso Cuarón između Meksika i Hollywooda donosi autorove filmove snimljene u Meksiku, ali i njegove hollywoodske produkcije. Kino Tuškanac program otvara njegovim posljednjim filmom, međunarodno nagrađivanom dramom Roma (2018) kojom se još jednom potvrdio kao jedan od najzanimljivijih i najintrigantnijih autora današnjice. Filmom je pokušao rekreirati sjećanja i uspomene na vlastito djetinjstvo u otmjenoj četvrti Roma u Mexico Cityju.

Znanstvenofantastični film Djeca čovječanstva (2006), koji je na programu u utorak, izuzetno je uspjela adaptacija romana književnice P. D. James. Cuarón je roman pretočio u uznemirujuće pesimistično djelo s vizijom distopijske i krajnje mračne budućnosti. Film iznimno sugestivnog nelagodnog ozračja odlikuje impresivna, atmosferična fotografija Emmanuela Lubezkog te sjajni nastupi kompletne glumačke postave predvođene Cliveom Owenom i Julianne Moore.

Cuarónov dugometražni redateljski prvijenac Samo s tvojom partnericom (1991) zabavna je i šarmantna romantična komedija. Film je također na rasporedu u utorak, a ovom razuzdanom i oštroumnom društvenom satirom Cuarón se u autorskom smislu učinkovito predstavio meksičkim gledateljima. Dinamičan, sigurno režiran i za meksičko društvo onog vremena prilično provokativan film s dosta duhovitih situacija i dijaloga, postao je hit u tadašnjim kinima.

Publika će u srijedu moći pogledati Gravitaciju (2013), nagrađivanu SF dramu koja nudi jedinstveni kino-doživljaj. Svemir na filmu nikad nije izgledao tako realistično, koloristički bogato i uzbudljivo. Nevjerojatno uvjerljivi specijalni efekti i impresivna fotografija nadopunjeni su jednostavnom dramaturgijom i naracijom te učinkovito profiliranim likovima koje su sjajno interpretirali Sandra Bullock i George Clooney.

Program se istog dana nastavlja Velikim iščekivanjima (1998), romantičnom dramom koja je slobodna ekranizacija istoimenog romana Charlesa Dickensa. Dickens je čitatelje romana ponajviše osvojio prikazom niza osebujnih i ekscentričnih likova, a oni u Cuarónovu filmu uspješno oživljavaju, velikim dijelom zahvaljujući nadahnutim izvedbama Ethana Hawkea, Gwyneth Paltrow, Chrisa Coopera, Anne Bancroft i Roberta De Nira.

Film I tvoju mamu također (2001), na programu u četvrtak, izuzetno je uspjela priča o dvojici urbanih adolescenata i njihovoj inicijaciji u svijet odraslih. Tumače ih Gael García Bernal i Diego Luna koji su na festivalu u Veneciji ovjenčani nagradom Marcello Mastroianni za najbolju dvojicu mladih glumaca, a uvjerljiv glumački nastup također je pružila i njihova partnerica Maribel Verdú.

Retrospektiva Alfonsa Cuaróna završava Malom princezom (1995), obiteljskom dramom s elementima fantastike. Film je slobodna adaptacija istoimenog romana Frances Hodgson Burnett, a Cuaron je uspješno rekreirao ugođaj i duh proze. Sigurno režiranom filmu dojmljiva stila doprinose sjajna fotografija Emmanuela Lubezkog i odlične glumačke interpretacije cijele glumačke postave, predvođene mladom Liesel Matthews i Liamom Cunninghamom. 

15.10.2021. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh