« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PROBNI ZAOKRET

Restoran McDonald’sa prestao prodavati hamburgere

Promjena strategije - u jednoj pariškoj McDonald'sovoj prodavaonici se više ne prodaju hamburgeri

Hamburger
Hamburger (Wikipedia)
Više o

mcdonald's

,

salate

,

hamburgeri

Nalazite se u poslovnoj četvrti Pariza. Između banaka, osiguravajućih društava i drugih ureda pronalazite mali restoran. Moderno je i ugodno uređen, u središtu prostorije nalazi se drveni stol, a na njemu velik izbor salata i još 28 drugih sastojaka poput sušenih rajčica, maslina i svježih začina. Odaberete omiljene sastojke, blagajnica stavlja posudu na vagu, plaćate, a uslužno osoblje vam salatu donosi na stol. Ništa neobično, osim što se nalazite u McDonald'su.

Američki fast-food lanac u jednom pariškom restoranu u četvrti La Defense testira novi poslovni koncept. Potpuno su ukinuti hamburgeri - na meniju su salate za sedam eura. Potrošači mogu izabrati između pet McDonald'sovih recepata za salate ili sastaviti vlastitu, objašnjava Isabelle Kuster, potpredsjednica poduzeća za Francusku i južnu Europu: "Radi se o prototipu, o svojevrsnom laboratoriju. Koncept ćemo testirati kroz nekoliko mjeseci."

McDonald's u Francuskoj zarađuje oko 3,6 milijardi eura godišnje u svojih 1150 restorana čime je Francuska nakon SAD-a najprofitabilnije tržište za američki lanac. McCafe-ima već otežava život Starbucksu, a novim restoranski konceptom ugrozit će i poziciju restorana zdrave hrane.

Švedski stol sa salatama testiran je još prošle godine u pariškom predgrađu Clayes-sous-Bois. Tradicionalan meni McDonald'sa u ovom slučaju nije mijenjan, ali se potrošačima više nisu nudile gotove salate u plastičnim kutijicama nego upravo veliki izbor različitog svježeg povrća. "Prodaju salata smo na taj način utrostručili, a zanimljivo je i da su kupci u tom restoranu potrošili 15 eura po obroku što je četiri eura više od prosjeka naših drugih restorana", ističe Kuster.

McDonald's do kraja godine u Francuskoj namjerava otvoriti još 20 restorana sa salatama. Poduzeće se tako namjerava ukrcati na profitabilno tržište zdrave hrane. Logo McDonald'sa u Francuskoj stoga već neko vrijeme više nije na crvenoj, nego na zelenoj podlozi.

19.01.2011. 08:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh