« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PORAZ OBAME

Republikanci blokirali promjenu politike "Don't ask, don't tell''

U SAD-u ne prolazi zakon kojim bi se homoseksualcima u vojsci omogućilo da priznaju svoju seksualnu orijentaciju

američka vojska
američka vojska (Getty Images)
Više o

američka vojska

,

republikanci

,

homoseksualci vojska

Republikanski senatori blokirali su u utorak prihvaćanje zakona o vojnoj potrošnji kojim bi se ujedno okončala kontroverzna politika "ne pitaj, ne govori" i omogućilo homoseksualcima u vojsci da otvoreno priznaju svoju seksualnu orijentaciju.

Za prijedlog zakona glasovalo je 56 senatora, dok ih je 43 bilo protiv, a za prihvaćanje zakona trebalo je 60 glasova. Po prijedlogu zakona, proračun Pentagona trebao je iznositi 726 milijarda dolara. Protiv zakona, osim republikanaca, glasovali su i demokratski senatori iz Arkansasa Blanche Lincoln i Mark Pryor.

Glasovanje predstavlja poraz za predsjednika Baracka Obamu, koji se zauzimao za promjenu kontroverzne politike prema vojnicima homoseksualcima. Pentagon je u veljači najavio da će promijeniti politiku "ne pitaj, ne govori", po kojoj se homoseksualcima omogućuje da služe u vojsci ako ne ističu svoju seksualnu orijentaciju.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da će se nastaviti s naporima da se promijeni ta politika. "Razočarani smo zbog toga što nije prihvaćen zakon, ali nastavit ćemo s pokušajima promjene politike 'ne pitaj, ne govori'", rekao je Gibbs.

Nekolicina republikanskih senatora rekla je da bi podržala promjenu sporne politike, ali da su se usprotivili prihvaćanju predloženog zakona zbog toga što im demokrati nisu dopustili unošenje nekih amandmana i ograničavali im pravo na raspravu. (hina/metro-portal)

22.09.2010. 12:54:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh