« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
DANI KRŠĆANSKE KULTURE

Reneu Medvešeku dodijeljena nagrada Andrija Buvina

Ovogodišnji dobitnik je umjetnik koji snažnim i uvjerljivim izričajem u svoja djela uspijeva utkati vlastit kršćanski svjetonazor, stoji u obrazloženju nagrade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Feđa Klarić/Cropix)
Više o

Rene Medvešek

,

nagrada Andrija Buvina

,

Dani kršćanske kulture

Dodjelom nagrade "Andrija Buvina" za izvanredan doprinos kršćanskoj kulturi istaknutom hrvatskom glumcu i kazališnom redatelju Reneu Medvešeku večeras su u Splitu završili 6. dani kršćanske kulture.

"Nagradi se radujem jer vidim da ljudi prepoznaju i cijene moj rad. Nagrada me zatekla jer je drukčija od strukovnih na kakve smo navikli i rijetko se kad dobiva s ovakvim predznakom - nagrada za kršćansko, kulturno djelovanje", izjavio je glumac i redatelj Rene Medvešek na svečanosti u dvorani Ivana Pavla II. u splitskoj Nadbiskupiji.

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Andrija Buvina" umjetnik je koji snažnim i uvjerljivim izričajem u svoja djela uspijeva utkati vlastit kršćanski svjetonazor i osobno življenu vjeru na nenametljiv, ali svima jasan, prepoznatljiv i prihvatljiv način, ističe se, uz ostalo, u obrazloženju nagrade.

Dane kršćanske kulture, na kojima je od 20. do 30. ožujka u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku organizirano 40-ak kulturnih i duhovnih događanja, organizirala je izdavačka kuća Verbum.

Rene Medvešek (1963.) diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU) u Zagrebu. Od 1989. član je glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), a 1991. suosniva autorsku skupinu MIG OKA, u sklopu koje nakon nekoliko godina počinje i redateljski rad. Od 1996. autorski i redateljski djeluje u ZKM-u i drugim hrvatskim kazalištima, a od 2003. docent je na ADU. Dobitnik je brojnih nagrada za glumački, autorski, redateljski, scenografski, dramaturški i pedagoški rad.

Otvorenje Dana kršćanske kulture u Splitu je počelo izložbom fotografija Paula Bunčuge pod nazivom "Za križen", a riječ je o 500 godina staroj procesiji na Hvaru kojom se njeguje pobožnost i odanost Kristu. Tim se fotografijama Ministarstvo kulture koristilo pri kandidaturi hvarske procesije za uvrštenje na UNESCO-ov popis svjetske kulturne nematerijalne baštine.

Osim izložbe fotografija održani su i koncerti, tematske izložbe, dokumentarni i igrani filmovi, tribine, predavanja i Dan otvorenih vrata muzeja Hrvatskih arheoloških spomenika.

"Vodeći se reakcijama publike i izvođača te gostiju, rekao bih da smo uspjeli. Zbog velikog zanimanja, a ove godine nas je u tri grada posjetilo oko 10.000 ljudi, dogodine će nam trebati veće dvorane. Dani kršćanske kulture našli su svoje mjesto u kulturnom životu grada Splita", kazao je Petar Balta, glavni urednik Verbuma.

U glazbenom dijelu programa zatvaranja 6. dana kršćanske kulture nastupio je mješoviti pjevački zbor Sveučilišta u Splitu "Vox animae" pod vodstvom prof. Tomislava Veršića. (hina/metro-portal)

30.03.2010. 23:35:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh