« Spektakli
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
WOW!

Rembrandt na aukciji

Jedan od triju Rembrandtovih autoportreta koji su u privatnom vlasništvu, krajem srpnja će biti ponuđen na dražbi u Sotheby'su, a očekuje se da će postići cijenu između 13 i 18 milijuna eura, objavila je aukcijska kuća

Sjajno!
Sjajno! (Arhiva)
Više o

Sotheby's

,

aukcija

,

Rembrandt

Slika veličine 15x20 cm, sa signaturom velikoga flamanskog majstora Rembrandta datira iz 1632. godine, a predstavlja ga u svečanoj odori u dobi od 26 godina. Slikar na glavi ima crni šešir od pusta i veliki ovratnik od bijele čipke.

Autentičnost djela dokazana je tek 1996., nakon analize koja je pokazala da je slika izrađena na istoj hrastovoj podlozi na kakvoj je naslikao portret svojeg prijatelja Maurita Huygensa.

Stručnjak londonskog Sotheby'sa, George Gordon pojasnio je da svečana odjeća, neuobičajena za ostale umjetnikove autoportrete, ukazuje na to da se vjerojatno želio pokazati u najboljem svjetlu dok se udvarao svojoj tadašnjoj muzi i budućoj supruzi Saskiji kako bi njezine roditelje uvjerio u to da je "dobra prilika" za njihovu kćer.

Naslikana neposredno nakon slikareva dolaska u Amsterdam, svečana odora vjerojatno je trebala uvjeriti potencijalne kupce da mu posao cvate, kaže Gordon.

Dodaje da je slika nastala u vrlo kratkom vremenu jer pozadina još nije bila osušena kad je umjetnik na nju stavio svoj potpis.

Uz izmijenjeni kalendar rada zbog pandemije koronaviurusa, Sotheby's je odlučio organizirati dražbu više od 500 umjetničkih djela iz raznih razdoblja.
Djela starih majstora i suvremenih umjetnika u londonskom će Sotheby'su biti izložena tri tjedna.

12.06.2020. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh