« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
WOW!

Religioznost ovisi i o - ozljedama mozga?

Religijski fundamentalizam umnogome ovisi i o činjenici jeste li pretrpjeli kakvu ozljedu prefrontalnog korteksa koji je važan za kritičku procjenu uvjerenja i ideja

Čudni rezultati...
Čudni rezultati... (Shutterstock)
Više o

religija

,

prefrontalni korteks

,

religioznost

,

ozljede mozga

Religija bi trebala biti privatna stvar svakog čovjeka, barem se tako javno zalažu svi, no dobro znamo da je u praksi to vrlo daleko od istine, a u nekim slučajevima i dijametralno suprotno. 

Upravo to ekstremno iskazivanje vjere postalo je zanimljivo znanstvenicima sa Sveučilišta Northwestern, a rezultati su dali prilično neočekivane rezultate - naime, pokazalo se da su pacijenti koji su pretrpjeli ozljedu mozga postali manje otvoreni novim idejama i primjetno ekstremniji u religioznim uvjerenjima.

Lezije na prefrontalnom korteksu povezane su s višim stupnjem religijskog fundamentalizma, navode istraživači podsjećajući da su prijašnja istraživanja pokazala kako je ovaj dio mozga važan za kritičku procjenu uvjerenja i ideja.

Naime, ako dođe do oštećenja ovog dijela mozga, prema novom istraživanju, dolazi do smanjene "kognitivne fleksibilnosti", odnosno sposobnosti da se mijenjaju mišljenja kao odgovor na predočenje novih dokaza ili ideja i upravo stoga ljudi postaju skloniji religijskom fundamentalizmu.

"Varijacijama u pogledu vjerskih uvjerenja upravljaju određena područja mozga u prednjim dijelovima mozga i ta su područja mozga među područjima koja su se nedavno razvila", kazao je Jordan Grafman, jedan od znanstvenika koji su bili uključeni u ovo istraživanje.

Za vrijeme istraživanja, znanstvenici su pregledali 119 američkih veterana s ozljedama mozga i 30 veterana bez ozljeda mozga. Svi su služili u vijetnamskom ratu, a tim znanstvenika je pomoću skenova mozga procjenjivao štetu koja je nastala na dijelovima mozga uslijed ozljede, a potom su mjerili vjerska uvjerenja uz pomoć ankete.

Iako su naglasili kako su ova otkrića važna, znanstvenici su naglasili da postoje i drugi faktori koji su važni u stupnju vjerskog uvjerenja poput osobina osobe ili društvenog okruženja.

08.05.2017. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh