« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SMOTRA SVEUČILIŠTA

Rektori zasjeli na vrući stolac Sveučilišne ispovjedaonce

U neobveznom tonu sadašnji rektor i pet njegovih prethodnika govorili su o budućnosti studiranja te o svojim studentskim danima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix/Arhiva)
Više o

Studentski centar

,

smotra sveučilišta

,

studiranje

,

Aleksa Bjeliš

,

Ivan Šimonović

,

Sveučilišna ispovjedaonca

,

Helena Jasna Mencer

,

Branko Jeren

,

Marijan Šunjić

,

Zvonimir Šeparović

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš i njegovi prethodnici na tome mjestu i suradnici našli su se danas na "vrućem stolcu" u "Sveučilišnoj ispovjedaonci" održanoj u Studentskome centru (SC) zagrebačkoga Sveučilišta u sklopu 14. sveučilišne smotre na kojoj se u SC-u predstavljaju 33 sveučilišne sastavnice i pedesetak veleučilišta i visokih škola.

Pozivu u "ispovjedaonicu" odazvali su se Bjeliševi prethodnici na toj dužnosti - Helena Jasna Mencer, Branko Jeren, Marijan Šunjić i Zvonimir Šeparović te ministar pravosuđa Ivan Šimonović, koji je od 2006. do 2008. obnašao dužnost prorektora za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju.

U neobveznom tonu sudionici "ispovjedaonice" govorili su budućim studentima, koji se na smotri upoznaju sa studijskim programima kako bi prikupili što više činjenica za odabir studija, o svojim studentskim danima i studijskim izazovima.

Tako su sadašnji rektor i Marijan Šunjić, obojica fizičari, govorili o ljepoti studija fizike, ali i o ozbiljnosti toga studija. Pravnici Zvonimir Šeparović i Ivan Šimonović posvjedočili su da je pravni studij za njih bio pravi odabir, Helena Jasna Mencer, koja je završila kemijsko inženjerstvo, rekla je da je za nju taj studij bio dragocjen zbog njegove interdisciplinarnosti, a Branko Jeren je rekao da su mu brojna područja zanimanja tijekom gimnazijskih dana bili velika pomoć u zahtjevnu studiju elektrotehnike.

Kad je pak riječ o mogućoj usporedbi "startnih pozicija" budućih studenata danas i u početcima njihovih studentskih dana, dio sugovornika smatra da danas srednjoškolci nemaju dostatna znanja iz matematike koja su, istaknuli su, potrebna za cijeli niz studija. S tim stajalištima nekadašnjih rektora Jerena i Šunjića bio je suglasan i njihov kolega Zvonimir Šeparović, koji smatra da je matematika zapravo čista Bachova glazba.

Profesori Jeren i Šunjić poručili su budućim studentima da će se morati osposobiti za ozbiljnu utakmicu na europskoj i svjetskoj razini.

Na jedno od pitanja - jesu li se služili "šalabahterima" u studentskim danima, neki su sudionici to zanijekali, a Šimonović je rekao da se "ne može sjetiti jer je to bilo davno", izazvavši smijeh u publici. (hina/metro-portal)

23.01.2010. 16:46:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh