« Ekosfera
objavljeno prije 13 dana i 3 sata
TIK, TAK...

Rekordne vrijednosti stakleničkih plinova u atmosferi

Koncentracija ugljičnog dioksida (CO2) koji se smatra najodgovornijim za učinak globalnog zagrijavanja dosegnula je visokih 407,8 čestica na milijun

Sve je gore...
Sve je gore... (Shutterstock)
Više o

staklenički plinovi

Količina plinova koji zadržavaju toplinu u atmosferi tijekom prošle godine dosegnula je novi rekord, izvijestila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO) sa sjedištem u Ženevi.

Koncentracija ugljičnog dioksida (CO2) koji se smatra najodgovornijim za učinak globalnog zagrijavanja dosegnula je visokih 407,8 čestica na milijun.

Glavni tajnik WMO-a, Petteri Taalas kazao je da tako visoke koncentracije čestica nije bilo u otprilike tri milijuna do pet milijuna godina.

"Podsjećam da je tada temperatura bila viša za dva do tri stupnja, a razina mora 10 do 20 metara viša nego danas", dodao je.

I metan, još jedan staklenički plin, porastao je do nove visoke vrijednosti, a ona iznosi 259 posto razine uočene prije početka industrijske revolucije u 19. stoljeću.

Koncentracija dušikova oksida popela se na 123 posto u odnosu na predindustrijsku razinu.

Od 1990. učinak zagrijavanja stakleničkih plinova porastao je za 43 posto, izvijestio je WMO.

"Nema nikakvih naznaka usporavanja, a kamoli pada koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi usprkos svim obvezama iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama", istaknuo je Taalas.

"Znanost je jasna. Bez brzog smanjivanja ugljičnog dioksida i ostalih stakleničnih plinova, klimatske promjene imat će sve razorniji i nepovratan utjecaj na život na Zemlji, a prostor za djelovanje gotovo je nestao", upozorio je još prošle godine Taalas.

25.11.2019. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh