Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2019. 13:29:00
TIK, TAK...

Rekordne vrijednosti stakleničkih plinova u atmosferi

Koncentracija ugljičnog dioksida (CO2) koji se smatra najodgovornijim za učinak globalnog zagrijavanja dosegnula je visokih 407,8 čestica na milijun

Sve je gore...
Sve je gore... (Shutterstock)

Količina plinova koji zadržavaju toplinu u atmosferi tijekom prošle godine dosegnula je novi rekord, izvijestila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO) sa sjedištem u Ženevi.

Koncentracija ugljičnog dioksida (CO2) koji se smatra najodgovornijim za učinak globalnog zagrijavanja dosegnula je visokih 407,8 čestica na milijun.

Glavni tajnik WMO-a, Petteri Taalas kazao je da tako visoke koncentracije čestica nije bilo u otprilike tri milijuna do pet milijuna godina.

"Podsjećam da je tada temperatura bila viša za dva do tri stupnja, a razina mora 10 do 20 metara viša nego danas", dodao je.

I metan, još jedan staklenički plin, porastao je do nove visoke vrijednosti, a ona iznosi 259 posto razine uočene prije početka industrijske revolucije u 19. stoljeću.

Koncentracija dušikova oksida popela se na 123 posto u odnosu na predindustrijsku razinu.

Od 1990. učinak zagrijavanja stakleničkih plinova porastao je za 43 posto, izvijestio je WMO.

"Nema nikakvih naznaka usporavanja, a kamoli pada koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi usprkos svim obvezama iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama", istaknuo je Taalas.

"Znanost je jasna. Bez brzog smanjivanja ugljičnog dioksida i ostalih stakleničnih plinova, klimatske promjene imat će sve razorniji i nepovratan utjecaj na život na Zemlji, a prostor za djelovanje gotovo je nestao", upozorio je još prošle godine Taalas.

25.11.2019. 13:29:00
http://metro-portal.hr/rekordne-vrijednosti-staklenickih-plinova-u-atmosferi/122125/