« Film
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
LOVA

Rekordna zarada svjetske kinematografije

Svjetske kinodvorane su u 2016. ostvarile rekordnu zaradu od 38,6 milijarda dolara, premda je ona izvan Sjeverne Amerike prvi put u zadnjih dvanaest godina slabija zbog pada prodaje u Kini

Filmovi ostvarili rekordnu zaradu
Filmovi ostvarili rekordnu zaradu (Arhiva)
Više o

zarada

,

kino blagajne

,

2016.

Skroman rast od 1 posto u 2016. potaknuli su spektakli poput "Kapetana Amerike: Građanski rat" i "Rogue One: Priča iz ratova zvijezda" u usporedbi s godinom ranije, kada je već bio zabilježen povijesni rekord, objavilo je u srijedu Američko filmsko društvo (MPAA).

"U Sjedinjenim Državama i u Kanadi glavni pokazatelji govore da bi budućnost mogla biti još bolja, s većim brojem mlađih posjetitelja i pripadnika manjina", rekao je Chris Dodd, ravnatelj MPAA-e, skupine za pritisak koja okuplja šest najvećih hollywoodskih studija.

Lani su prihodi u Sjevernoj Americi porasli na 11,4 milijarde dolara, što je povećanje od 2 posto na godišnjoj razini, s 246 milijuna ljudi koji su pogledali barem jedan film u kinodvorani, navodi se u godišnjem izvješću MPAA-e.

Zarada od ulaznica izvan Sjeverne Amerike bila je 27,2 milijarde dolara, manje nego godinu ranije kada su uprihodovane 27,3 milijarde, zbog naglog pada prodaje u Kini koja je godinama bilježila rast - +49 posto u 2015., primjerice - ali je u 2016. pala za 1 posto, na 6,6 milijarda.

Tako je lani udio prihoda izvan Sjeverne Amerike u ukupnim prihodima bio gotovo 75 posto,  a prije deset godina je bio 63 posto, piše dnevnik Los Angeles Times.

26.03.2017. 14:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh