« Film
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
DOĐITE

Filmovi s Rotterdama i Cannesa na Kratkim slikama

Na Kratkim slikama prikazuju se tri filma o odrastanju, o mladima i načinima na koje ostvaruju povezanost sa sobom i društvom kao preduvjetom psihičkog i emotivnog sazrijevanja

Antonijina priča na Kratkim slikama
Antonijina priča na Kratkim slikama (Arhiva)
Više o

MM centar

,

filmovi

,

Kratke slike

U četvrtak, 30. ožujka u 19:30 na Kratkim slikama prikazujemo tri filma o odrastanju, o mladima i načinima na koje ostvaruju povezanost sa sobom i društvom kao preduvjetom psihičkog i emotivnog sazrijevanja. Sigurni i odlučni, ponašanje odraslih usvajaju preko rituala grupe, zajednice i popularne kulture. Izmišljeni ili stvarni, njihovi svjetovi fascinantno se isprepliću sa sadašnjim trenutkom življenja u složenim postkapitalističkim i postmedijskim transformacijama.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/
Film Draga Lorde (Dear Lorde) kanadskog umjetničkog dvojca Emily Vey Duke i Coopera Battersbya portretira petnasetogodišnjakinju koju koja skuplja kosti i u potrazi je za umjetničkim identitetom i prihvaćanjem. U tom procesu piše pisma svojim idolima, između ostalih: komičaru Louisu C. K.-u, biskupu Desmondu Tutuu, novozelandskoj pop zvijezdi Lorde. 

Antonijina priča (El cuento de Antonia) u režiji Jorgea Cadene snimateljski je virtuozan i snažan film čija se radnja odvija u vjetrovitom naselju na ušću u Karipsko more koje postaje poprište bujajućeg života. Svečano slavlje inicijacijskog obreda desetogodišnje Antonije središnji je motiv filma. U vrtlogu siromaštva, besperspektivnosti i nesmiljenosti meteorologije, Antonija je odraz mogućnosti emancipacije i snage otpora. Film je dobitnik nagrade Tigar za najbolji kratkometražni film na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu (IFFR).

Bez srca (Sem coração) Nare Normande i Tiãoa, kroz magični sinemaskop prati magična ljetna popodneva koja gradski dječak Leo provodi na praznicima kod svoga rođaka na moru. Plaža provocira nova iskustva, a upoznavanje s djevojčicom nadimka Sem coração - Bez srca u ljetnu idilu unosi jezovite osjećaje između nevinosti i nasilja. Svi protagonisti u filmu su naturščici, a film je sjećanje na odrastanje autora u Maceióu. Sem coração prikazan je na vodećim svjetskim festivalima kratkog filma, a na Festivalu u Cannesu u Dvotjednu kritike dobio je Nagradu Illy.

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC, posvećen nezavisnom i inovativnom filmu, održavaju se svakog četvrtka od 2015. u MM centru. Ova tri filma prikazujemo u sklopu programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećene eksperimentalnom filmu.

27.03.2017. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh