« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
DAVOR VIDAS:

Rehnov prijedlog je napredak, ali treba krupne razrade

Hrvatska sve i da hoće ne može Sloveniji odobriti više od 12 nautičkih milja.

(Jadran Babić, CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Janez Janša

,

ulazak u EU

,

Davor Vidas

,

slovenska blokada pregovora

,

Piranski zaljev

,

granični spor

,

slovenski izlaz na more

,

Savudrijska vala

Novi prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješenje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije korak je naprijed, ali mu trebaju krupne razrade jer se "kontak Slovenije s otvorenim morem" može tumačiti samo na dva načina od kojih se u jednom treba uključiti Italiju, a u drugom bi Slovenija mogla biti u sporu s cijelim svijetom rekao je u četvrtak u Zagrebu ugledni stručnjak za Međunarodno pravo Davor Vidas nakon što ga je primio predsjednik RH Stjepan Mesić.

U izjavi za novinare nakon susreta Vidas je dobrom nazvao ocjenu hrvatske politike da je Rehnov prijedlog korak naprijed u rješavanju graničnog spora sa Slovenijom i odblokiranju hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om jer je to problem dviju zemalja koji treba riješiti temeljem međunarodnog prava, na međunarodnom sudu.

"Ali mu (Rehnovom prijedlogu) treba još nekih razrada i to vrlo krupnih", kazao je Vidas i spomenuo pitanje kontakta Slovenije s otvorenim morem koji se, po njegovim riječima, može shvatiti na dva načina.

Ako se kontakt, napomenuo je Vidas, shvaća kao plovidbeno pitanje, to je riješeno u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji 2004. godine na zajednički prijedlog Slovenije, Hrvatske i Italije. Brodovi u međunarodnoj plovidbi prema Sloveniji plove kroz hrvatske teritorijalne vode, potom uz slovensku obalu prema Kopru, a izlaze kroz talijanske teritorijalne vode.

Ako se pitanje kontakta shvati kao teritorijalno pitanje, kao fizički dodir s otvorenim morem onda, po Vidasovim riječima treba znati vrlo važnu okolnost a to je veličina teritorijalnog mora koja ni za jednu zemlju na svijetu ne može iznositi više od 12 nautičkih milja (oko 20 kilometara)."Ako je riječ, dakle, o plovidbenom pitanju onda u rješenje kontakta Slovenije s otvorenim morem nužno treba uključiti i Italiju", jer je to pitanje triju država istaknuo je Vidas.

Kako god da se riješi spor u Savudrijskoj vali/Piranskom zaljevu, pa čak i kad bi, hipotetski, cijeli taj zaljev pripao Sloveniji, i dalje bi od polaznih crta Slovenije do otvorenog mora (T5), prema Osimskom sporazumu, bilo više od 12 nautičkih milja, kazao je Vidas. "Nijedna država na svijetu ne može imati teritorijalno more duže od 12 nautičkih milja, a ovdje bi taj prostor bio za nekoliko milja duži", rekao je Vidas.

"To znači da u slučaju da je 'kontakt' teritorijalno pitanje, Slovenija nije u sporu samo s Hrvatskom, nego sa cijelim svijetom", ustvrdio je Vidas.

Trebalo je gotovo četiri stoljeća da se sve zemlje svijeta slože oko konvencije o pravu mora, pa Hrvatska sve i da hoće, ne može Sloveniji odobriti više od 12 nautičkih milja, a to ne može ni sud ni arbitraža zaključio je Vidas.

"U tom konceptu 'konstruktivne dvosmislenosti' treba razjasniti ta dva ključna pitanja, ali ni u kojem slučaju to nije vezano samo uz Sloveniju i Hrvatsku nego mnogo šire", dodao je.

Vidas je aludirao na najnoviji Rehnov prijedlog koji, po europskim diplomatskim izvorima, sadrži i elemente "konstruktivne dvosmislenosti" te se tako predviđa da bi se režim "korištenja pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti i u duhu dobrosusjedskih odnosa".

Vidas je rekao kako je na službenom magnetogramu slovenske vlade od 26. kolovoza 2007. zabilježena izjava tadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše da je s hrvatskim premijerom Ivom Sanader postignuto neformalno, načelno suglasje da će se granično pitanje riješiti na Međunarodnom sudu pravde, a o ostalim će se pitanjima dogovori postizati političkim putem.

Taj načelni dogovor, istaknuo je i dalje treba konkretizirati i ne treba improvizirati i pronalaziti nova rješenja.

Aludirajući na izjavu povjerenika Rehna da je uskrsne praznike proveo proučavajući Međunarodno pravo i zemljovide, Vidas je rekao kako mu se čini da "jedan Uskrs nije dovoljan da se netko upozna sa svim tim pitanjima".

"Nekome možda treba i 10 godina, ali ako čovjek brzo uči, onda mu treba još nekoliko vikenda, za razradu prijedloga", kazao je Vidas, još jednom napomenuvši kako se Rehnov prijedlog treba razraditi po dva spomenuta segmenta prije nego što se uopće počne govoriti o institucijama koje bi ga provodile.

"Ako je (kontakt Slovenije s otvorenim morem) plovidbeno pitanje, zovemo Italiju, a ako je teritorijalno, zovemo ostatak svijeta", kazao je Vidas novinarima.

Davor Vidas ugledni je stručnjak za Međunarodno pravo s 25-godišnjim iskustvom" direktor je Odjela za pomorstvo i pravo mora u Institutu "Fridtjof Nansen" u Oslu. Objavio je nekoliko knjiga o pravu mora, zaštiti morskog okoliša i polarnim krajevima, a jučer je u Zagrebu predstavljena njegova knjiga "Hrvatsko-slovensko razgraničenje, međunarodno pravo je crta ispod koje se ne ide", zbirka tekstova o toj temi objavljenih u medijima od 2004. do 2009. (hina/metro-portal)

23.04.2009. 14:56:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh