« Svijet
objavljeno prije 15 godina
NIŠTA OD 'UZMI ILI OSTAVI'

Rehn u ponedjeljak donosi izmijenjeni prijedlog arbitraže

Slovenska televizija u središnjem je dnevniku najavila kako će novi Rehnov prijedlog biti predstavljen u ponedjeljak.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (V.M.Tauber, CROPIX)
Više o

Slovenija

,

ulazak u EU

,

Gordan Jandroković

,

pristupni pregovori

,

Samuel Žbogar

,

slovenska blokada pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

Rehnov prijedlog

Slovenska televizija u nedjeljnom središnjem dnevniku, pozivajući se na svoje neimenovane izvore, objavila je kako će europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u ponedjeljak ministrima vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske Samuelu Žbogaru i Gordanu Jandrokoviću, predložiti popravljen prijedlog sporazuma o arbitraži koji bi trebao omogućiti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU.

Novi prijedlog koji bi Rehn trebao predstaviti Jandrokoviću ili Žbogaru, trebao bi uvažiti sadržaj slovenskih amandmana na raniji prijedlog, ali nije poznato hoće li te izmjene biti dovoljne da zadovolje slovensku stranu, kako bi se hrvatski pristupni pregovori odmah deblokirali, navela je Slovenska televizija.

Dodano je i kako bi to bio posljednji Rehnov prijedlog, ali da sve ovisi i od toga kako će na njega reagirati Hrvatska koja je, kako se dodaje, mnoge članice Europske unije uspjela uvjeriti da je Rehnov prijedlog koji je već prihvatio Hrvatski sabor bio posljednji Rehnov kompromisni prijedlog od kojega Hrvatska neće odstupiti. Navedeno je i kako su slovenski amandmani koncentrirani oko "teritorijalnog dodira" slovenskih voda s otvorenim morem, ali se tiču i sastava arbitražnog vijeća, te odlučivanja o kopnenoj i morskoj granici zajedno, a ne odvojeno.

Uz to, Slovenska televizija podsjeća na izjave premijera Boruta Pahora, u kojima se navodi da je slovenski strateški interes ulazak Hrvatske u EU, ali i da je i Europskoj komisiji i Hrvatskoj već poznato koji su slovenski uvjeti za nastavak preistupnih pregovora, odnosno za to da Slovenija povuče svoje rezerve na blokirana poglavlja.

Izvor: Hina

14.06.2009. 21:23:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh