« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
SRŽ SUKOBA

Palestici optužuju Netanyahuov 'protumirovni' govor

Izraelski premijer Netanyahu spreman je na sporazum, ali samo ukoliko Palestinci priznaju Izrael kao 'državu židovskog naroda'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Hamas

,

palestinska država

,

mirovni pregovori

,

Benjamin Netanyahu

,

bliskoistočni mirovni proces

"Preduvjet za stvaranje dvije države je da Palestinci iskreno i javno priznaju da je Izrael zemlja židovskog naroda. Srž sukoba uvijek je bio odbijanje Arapa da prihvate postojanje židovske države", izjavio je u svom nedjeljnom govoru izraelski premijer Benjamin Netanyahu i dodao kako bi u tom slučaju bio sklon osnivanju demilitarizirane palestinske države koja će priznavati Izrael kao državu židovskog naroda.

"Ako dobijemo jamstva o demilitarizaciji i ako Palestinci priznaju Izrael kao državu židovskog naroda bit ćemo spremni na istinski mirovni sporazum o demilitariziranoj palestinskoj državi uz Izrael. Svakome njegova zastava, njegova himna. Teritorij dodijeljen Palestincima bit će bez vojske, bez kontrole zračnog prostora, bez ulaska oružja, bez mogućnosti sklapanja saveza s Iranom ili Hezbolahom", izjavio je Netanyahu.

Izraelski premijer je kazao da izraelska vlada nema namjeru graditi nova naselja niti izuzimati novi teritorij, ali i kako prostora za izgradnju mora ostati radi potreba 'prirodnog prirasta' stanovništva na već zauzetim područjima. O problemu palestinskih izbjeglica rekao je kako mora biti riješen izvan Izraela jer bi davanje prava na povratak izbjeglicama i njihovom potomstvu stvorio demografsku neravnotežu, drugim riječima poremetilo bi 'etničku' sliku.

Palestinci su žestoko napali premijerov govor

Palestinska vlast na Netanyahuov je govor i niz uvjeta za prihvaćanje uspostave palestinske države, odgovorila optužbama. "Taj govor potkapa sve mirovne inicijative u regiji. On sprječava napore spašavanja mirovnog procesa jasno prkoseći američkoj administraciji", poručeno je iz ureda palestinskog predsjednika. "Zahtjevom priznanja židovskog obilježja Izraela, Netanyahu želi da Palestinci budu dio svjetskog cionističkog pokreta", rekao je Abed Rabo, bliski suradnik Mahmuda Abasa.

Islamistički pokret Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, također je žestoko napao Netanyahuov nedjeljni govor. "Takve izjave odražavaju rasističku i ekstremističku ideologiju Netanyahua i nimalo ne uvažavaju prava palestinskog naroda", rekao je glasnogovornik Hamasa i dodao kako je taj govor ponavljanje politike premijerove desne vlade.

 

Izvor: Hina

14.06.2009. 21:44:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh