« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina
NOVI PRIJEDLOG VLADE

Regres i jubilarne nagrade ostaju, no dodaci za staž se smanjuju?

Prema novom prijedlogu Vlade regres, jubilarne nagrade i darovi za djecu se ne bi dirali, no božićnica bi se ukinula, a naknada za minuli rad smanjila s 0,5 posto na 0,3 posto po godini staža

Fotografija vijesti
Više o

Vlada

,

božićnice

,

sindikat javnih službi

,

Temeljni kolektivni ugovor

Vlada je danas uputila sindikatima javnih službi prijedlog izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe po kojem bi se ove godine ipak isplatili regresi, jubilarne nagrade i naknade za dar za djecu, ali bi se dodaci za radni staž od 0,5 posto smanjili na 0,3 posto, javlja Hina.

Vlada je odustala od nakane da zaposlenima u javnim službama odmah ukine regres, jubilarnu nagradu i dar za djecu, što je u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija Poligraf potvrdio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, već im nudi da o tim materijalnim pravima pregovaraju za iduću godinu.

Umjesto toga, uštede na troškovima za zaposlene pokušat će ostvariti ukidanjem božićnice za ovu godinu, kao i smanjenjem naknade za minuli rad sa sadašnjih 0,5 posto na 0,3 posto po godini staža.

Potpredsjednik Vlade i čelnik Vladina pregovaračkog odbora Neven Mimica izjavio je u ponedjeljak, nakon prvog sastanka s predstavnicima sindikata, da je smanjenje državnog proračuna u velikoj mjeri zasnovano na smanjenju troškova za zaposlene, zbog čega je proračunska stavka od 21,5 milijardi kuna za zaposlene u javnom sektoru fiksna.

Upozorio je također da je u prvih pet mjeseci za javni sektor potrošeno 500 do 600 milijuna kuna više od planiranog, te dodao kako se ne radi o trajnom ukidanju božićnica, regresa i drugih prava, nego privremenom odustajanju do gospodarskog oporavka zemlje.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek izjavila je Hini kako je smanjenje naknade za radni staž sindikatima neprihvatljivo jer bi to značilo izravno rezanje plaća.

Jedna su stvar regresi, božićnice i slični jednokratni dodaci o kojima se može pregovarati, s obzirom na teško stanje u zemlji, a sasvim druga dodatak za minuli rad koji je dio plaće. Smanjenje tog dodatka najviše bi pogodilo ljude s puno radnog staža, a svima bi još više smanjilo mirovine koje su danas ionako socijalna kategorija, kaže Avberšek.

Nju nije iznenadilo Vladino odustajanje od ukidanja regresa i jubilarne nagrade za ovu godinu jer je isplata regresa i jubilarnih već krenula, a od dara za djecu se odustalo jer su svi "osjetljivi na djecu", pa očekuje da će se najavljene uštede pokušati ostvariti u pregovorima o Granskim kolektivnim ugovorima (GKU).

Nakon pregovora o TKU-u, kojim se regulira razina osnovnih prava, slijede pregovori o GKU-ima za zdravstvo, obrazovanje, znanost, kulturu i socijalnu skrb, a u tim ugovorima su brojni dodaci koje bi Vlada željela srezati.

U GKU-u za zdravstvo su dodaci za uvjete rada, vjernost službi, posebnu odgovornost i minuli rad. Kada bi se to sve ukinulo, plaće u zdravstvenom sustavu pale bi i do 20 posto, upozorava Avberšek.

Ukupni iznos planiranih ušteda na javnom sektoru od dvije milijarde kuna Vlada će nastojati postići proširivanjem pregovora o izmjenama kolektivnih ugovora i na javna poduzeća, kojima je također najavljeno smanjivanje prava, ali i broja zaposlenih.

Ako sindikati javnih službi, kao i državnih službi kojima također uskoro slijede kolektivni pregovori, odbiju sve prijedloge za smanjenje prava, iz Vlade je već najavljeno da će im po potrebi srezati plaće, ali od najavljenih ušteda neće odustati.

Sindikati ne bi smjeli odbiti sve Vladine prijedloge jer bi tada ispali krivcima za propast pregovora, a onda bi Vlada raskinula kolektivne ugovore i uredbama krenula u rezanje. Bolje nam je da sjednemo i dogovorimo rješenja koja će biti prihvatljiva za obje strane, smatra Avberšek.

08.06.2012. 15:33:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh