« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
borut pahor:

Referendum nije potreban ako se dogovorimo s oporbom

Slovenska oporba savjetodavni referendum naziva manipulativnim, Pahor smiruje situaciju, a Swobodu ništa ne zabrinjava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix )
Više o

Hannes Swoboda

,

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

granični spor

,

arbitražni sporazum

,

France Bučar

Slovenska oporba, koja se protivi ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, smatra da je savjetodavni referendum koji predlažu vladajuće stranke "manipulativan" i odbija ga prihvatiti ako se ne promijeni referendumsko pitanje.

France Bučar, najoštriji kritičar odluke premijera Pahora da potpiše sporazum, u utorak je izjavio da bi ''referendumsko pitanje trebalo biti sasvim jasno, a ovako je riječ o manipulaciji".

Referendumsko pitanje koje vladajuća koalicija namjerava postaviti biračima glasi jesu li za ratifikaciju arbitražnog sporazuma koji arbitraži daje zadaću da odredi "kontakt Slovenije s otvorenim morem".

"Korektno pitanje na referendumu bilo bi: Jeste li za to da se arbitražni sporazum u cijelosti ratificira", rekao je predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša.

Ukoliko bi vladajuće stranke promijenile referendumsko pitanje i ako se obvežu da će poštovati rezultat referenduma, oporba će se odazvati na referendum, a u suprotnom će organizirati svoj i "referendumska priča" će se nastaviti, rekao je Janša.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je, pak, da je spreman nagovoriti stranke u svojoj koaliciji da odustanu od prijeloga o održavanju savjetodavnog referenduma ako se i slovenska oporba obveže da neće tražiti zakonodavni referendum nakon ratifikacije sporazuma u parlamentu.

Pahor je ponovio kako arbitražni sporazum, što ga je potpisao prošlog tjedna s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor, smatra dobrim i da je za njegovu ratifikaciju spreman uložiti svu svoju političku odgovornost.

Usprkos najavama oporbe, slovenski mediji navode da postoje mogućnosti da dođe do dogovora. Sve bi moglo biti jasnije u četvrtak kada po nekim najavama slovenska vlada odlučuje o zakonu o ratifikaciji arbitražnog sporazuma koji namjerava poslati na provjeru ustavnim sucima, ali i o jednostranoj izjavi Hrvatske uz sporazum  koju je u ponedjeljak potpisala Jadranka Kosor.

Danas se javio i izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda koji je u Bruxellesu rekao kako ne vidi razloga za zabrinutost zbog odluke slovenske vladajuće koalicije da sazove savjetodavni referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom.

"Onima koji sada sazivaju referendum u interesu je da se sporazum podrži i ako bi se, nakon određenih objašnjenja, dobio pozitivan znak s hrvatske strane, to bi moglo pomoći pozitivnom ishodu referenduma u Sloveniji. Stoga nisam zabrinut, mislim da sa snažnom odlučnošću dvoje premijera možemo dobiti sporazum", rekao je Swoboda odgovarajući na pitanja je li zabrinut zbog razvoja događaja u Sloveniji. (hina/metro-portal)

10.11.2009. 20:05:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh