« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
KORISNE IDEJE

Reciklaža u vlastitom dvorištu - što sve možete učiniti?

Iskorišteni materijali mogu biti 'prenamijenjeni' i to na vrlo koristan način - samo pustite mašti na volju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

recikliranje

,

vrt

,

reciklaža

,

kompost

,

Benidorm

,

Astronomska udruga Vidulini

Dvorište iza vaše kuće lako se da pretvoriti u pravi centar za recikliranje. Jedino ograničenje može biti vaša mašta. Neka vaše biljke žive ispunjeno i bogato, uzgajajte sadnice ekološki osviješteni, dekorirajte svoje dvorište, hranite ptice... Sve to i puno više možete ostvariti recikliranjem iskorištenih materijala u svom dvorištu.

Kompost
Umjesto da bacate ostatke povrća i voća, kave i čaja, ljuske od jaja reciklirajte ih u gomilu komposta. Gomila komposta će se pretvoriti u hranjivo blato idealno za vaš vrt koji će postati zdraviji i bogatiji. Za brže rezultate iskoristite staru kantu za smeće i pretvorite je u kompostnu kantu. Izbušite rupe svakih 5 cm preko cijele kante te je svako malo punite otpacima.

Navodnjavanje
Ako imate crijeva koja puštaju ili cure, izbušite još rupa po crijevu i postavite ga među biljke pa pustite vodu; tako ćete dobiti dubinsko navodnjavanje.

Potpora biljkama
Pretvorite staru metlu ili slične stvari poput cijevi i sve što je oblika šipke u potporanj biljaka. Koristite gumu od starih gaća da biste privezali biljke za potporanj.

Plantaža
Gotovo svaki kontejner ili spremnik možete pretvoriti u mini plantažu. Plastične kante čine odlične posude za biljke. Stara kada za kupanje poslužit će kao krevet cvijeću - samo probušite drenažne rupe na dnu. Možete čak iskoristiti okvire od starog kreveta i pretvoriti ga u šarmantni vrtni krevet pun biljaka.

Slomljeno suđe
Iskoristite slomljeno suđe, lonce i staklo da biste izradili mozaičnu stazu u dvorištu. Stare šalice za čaj možete iskoristiti kao hranilicu za ptice i zakačiti ih na drvo.

Saksija/tegla
Umjesto da kupujete posude za početak sadnje biljaka, koristite ono što imate: kartone od jaja, kartonske i plastične čaše te tetrapak od mlijeka.

"Staklenici"
Vrtni staklenici su skupi, no plastične boce od mlijeka ili vode imaju istu svrhu kao i staklenici. Jedino što morate učiniti jest odrezati dno plastične boce i staviti ostatak boce na biljku. Dobili ste mini staklenik.

Izvor: Savjeti-hr.com

13.05.2010. 15:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh