« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
VI STE KONTROLER

Recenzija - Microsoft Kinect za Xbox 360

Za razliku od Nintenda i Sonya, Microsoft se s Kinectom riješio kontrolera, no je li ovo uistinu najbolji način kontroliranja igara pokretima?

Kinect
Kinect (Getty Images)
Više o

Xbox 360

,

Playstation Move

,

recenzija

,

hcl

,

Microsoft Kinect

Za konkretan odgovor na tehnologiju upravljanja video igara pokretima, prvotno proizašlu iz stožera Nintenda u obliku Wii konzole, Microsoftu i Sonyu trebalo je više od tri godine. Nedavno izašli PlayStation Move kontroler Sonyev je odgovor, a Microsoft je sa svojom tehnologijom za motion based gaming odlučio biti nešto kreativniji.

"Vi ste kontroler" rekli su iz Microsoftova stožera i najavili Kinect. Jedan uređaj, set kamera i senzora upotpunjen pomno napisanim softverom, prenositi će naše pokrete u virtualnu stvarnost u realnom vremenu bez potrebe da u ruci držimo ikakav kontroler.

Kinect je nedavno došao i na naše tržište, a trenutno ga je moguće kupiti u bundle paketu sa novom Xbox 360 S konzolom, ili kao samostalan uređaj u čijem pakiranju osim ovog senzora stiže i adapter za spajanje Kinecta i na starije Xbox 360 konzole. Premazan sjajnom crnom bojom i plastičnim "rešetkama" sa strane, Kinect se vrlo dobro se slaže s dizajnom nove S linije Xbox 360 konzola. Za preciznu detekciju pokreta i glasa zaslužna je postava kamera te naprednih mikrofona sposobnih da se fokusiraju na vaš glas i isključe pritom pozadinske zvukove. 

Iako je sam uređaj tehnološki impresivan komad hardvera, prava zvijezda je zapravo softver, odnosno programski kod koji sve te informacije o dubini, pokretima i glasu interpretira i prikazuje u nama jasnom obliku, odnosno prebacuje u vritualni svijet igara. U prijevodu, jedan naš pokret ispred Kinectovih kamera znači i puno internih kalkulacija koje sam Xbox 360 mora obaviti.Kinect Adventures

S Kinectom stiže i Kinect Hub, novi dio Xbox 360 Dashboarda specifično napravljen za Kinect. Ovaj Hub zamišljen je kao ultimativno mjesto za sve vezano uz Kinect - u tom dijelu Dashboarda zaboravite na kontroler, upravljanje se odvija varijacijom na point and click filozofiju, samo što računalni miš zamjenjuju vaše ruke. Osim pokretima ruku, u Hubu možeta navigirati i glasom - jednostavnim poklikom "Xbox", konzola počinje slušati vaše naredbe, a napredni mikrofon vrlo će jasno prepoznati svaku od njih, neovisno o naglasku, brzini govora ili pozadinskom šumu.

Svaki primjerak Kinecta, neovisno o tome kupite li bundle paket sa konzolom ili samostalno zapakiran uređaj, dolazi sa jednim launch naslovom - Kinect Adventures. Kolekcija je to zabavnih mini-igara u kojima radite niz aktivnosti koje variraju od ekstremne vožnje u gumenom čamcu do krpanja rupa u velikom akvariju sa još većim ribama. Nakon intenzivnog druženja sa ovim naslovom možemo reći kako su sve te mini-igre vrlo dobar pokazatelj tehnologije iza Kinecta i kako ta korelacija hardvera i softvera radi jednostavno sjajno.

Kinectov inovativan pristup gamingu nešto što bi stvarno morali isprobati ukoliko zadovoljavate njegove prostorne zahtjeve (barem 2 metra slobodnog prostora ispred televizora) te imate tih 1500kn sa strane. Osim toga, prvih nekoliko Kinect kombatibilnih naslova (ali ne i svi) vrijedni su vašeg novca pa se ne može reći kako nećete imati što za igrati. Sumnjamo da će ikada zamjeniti preciznost i brzinu korištenja dobrog starog gamepada, ali to mu i nije namijena - Kinect je tu da ponovno redefinira alternativni način na koji interaktiramo sa virtualnim svijetom, a kako je krenulo to mu i uspijeva.

Detaljnija recenzija na HCL portalu - Kinect za Xbox 360
31.12.2010. 08:10:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh