« Film
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
FAK RECENZIJE

Recenzija filma Most špijuna

Detalji nisu značajni, no bez znanja o onome što se zbilja dogodilo, montažni pristup izvedbi scenarija ostavlja utisak da se sve ležerno odvilo unutar mjesec dana

Most špijuna FAKovcima je - sumnjiv
Most špijuna FAKovcima je - sumnjiv (Arhiva)
Više o

FAK recenzija

,

Most špijuna

Još jednom, Spielberg se dotakao ratne tematike. Ovoga puta uzeo je manje poznat, ali zanimljiv slučaj iz doba Hladnoga rata na vrhuncu špijunaže, kada je američki odvjetnik James Britt Donovan (utjelovio Tom Hanks) odigrao glavnu ulogu u američko-sovjetskoj razmjeni špijuna.

Međutim, koješta iz cijele priče nije bilo onako kako se dogodilo na ekranu, pa se radi o filmu „temeljenom na istinitom događaju", a ne „prema istinitom događaju", iako su ključni događaji svakako poštovani, pa nije tek „inspiriran" i masovno fabriciran. U komparaciji s izvornim događajima, scenarij je značajno pojednostavio proces, te skratio stvarno prevaljeno vrijeme i prostor, kao i što je podesio određene naglaske koji se u stvarnosti nisu dogodili, poput sustavnog diskreditiranja Donovana zbog angažmana oko Rusa.

Detalji nisu značajni, no bez znanja o onome što se zbilja dogodilo, montažni pristup izvedbi scenarija ostavlja utisak da se sve ležerno odvilo unutar mjesec dana, što je u određenom smislu već bio indikator za pojednostavljeni pristup cijeloj priči. Izvorni scenarij također je bio redefiniran od braće Coen, koji su ga pretvorili u nonšalantan triler.

Kažem nonšalantan s obzirom na to koliko su humora unijeli u njega, te ustvari s obzirom na to koliko se likovi u filmu često šale i ne doživljavaju svoje poslove ili situacije odveć ozbiljno. Navodno je to bio cilj svih upletenih u stvaranje smisla filma, stoga se može zaključiti da je Bridge of Spies šaljivi triler.

Više pročitajte na FAK portalu

17.12.2015. 10:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh