« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
INDUSTRIJA SPORTA

Real Madrid i dalje najprofitabiliniji

Na globalnoj listi nogometnih klubova s najvećim prihodom među prvih 20 nalaze se isključivo europski klubovi.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Real Madrid

,

Barcelona

,

Manchester United

,

Chelsea

,

Fenerbahçe

,

Bayern

,

Deloitte

,

Premier liga

,

nogometni klubovi

,

prihod

,

profitabilnost

Španjolski velikan Real Madrid i dalje je vodeći na listi nogometnih klubova s najvećim prihodom koju je objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, Manchester United i Barcelona zauzimaju drugo i treće mjesto, a među 20 najboljih čak sedam dolazi iz engleskog Premiershipa.

Real je u prošloj sezonu uprihodio 365.8 milijuna eura, Manchester United 324.8, a Barcelona 308.8 milijuna eura. Munchenski Bayern vratio se među pet vodećih klubova prema prihodima, i to prvi put u posljednjih pet godina, popevši se na četvrto mjesto na ljestvici sa 295.3 milijuna, a među TOP 5 je i Chelsea sa 268.9 milijuna eura.

"Iako je rast prihoda Real Madrida bio skromniji no prijašnjih godina, od 2002. naovamo klub je udvostručio svoje prihode. Prihodi Real Madrida sada su 41 milijun eura veći od drugog kluba na ljestvici, Manchester Uniteda. Budući da je Real najavio planirano povećanje svojih prihoda na 400 milijuna eura u sezoni 2008/09, smatramo da će njegovi rivali sljedeće godine teško maknuti ovaj klub s vrha ljestvice", komentira Dan Jones, partner u Deloitteovom Odjelu za sportsku industriju.

"Uspjesi Manchester Uniteda, koji je bio prvak Premier lige i pobjednik Lige prvaka, znatno su pridonijeli povećanju njegovih prihoda u prošloj sezoni. Međutim, slabljenje funte u odnosu na euro utjecalo je na to da klub ostane na drugom mjestu, dodaje Jones.

Slabljenje funte u odnosu na euro nepovoljno je utjecalo na broj i rang engleskih klubova u Top 20. Jones stoga dodaje: "Da nije došlo do slabljenja funte u odnosu na euro, na listi 20 vodećih klubova po prihodima bilo bi devet umjesto sedam engleskih klubova, a Manchester United zbacio bi Real Madrid s prvog mjesta najprofabilnijih klubova."

Nogomet je i dalje sport u usponu, posebno kad je riječ o vodećim klubovima. Ukupni prihod Top 20 klubova porastao je za 6 posto (za 220 milijuna eura), te je u sezoni 2007/08 iznosio 3,9 milijarde eura.Na globalnoj listi nogometnih klubova s najvećim prihodom među Top 20 nalaze se isključivo europski klubovi. Pored sedam engleskih klubova, Njemačka i Italija imaju svaka po četiri predstavnika, a Španjolska i Francuska po dva. Fenerbahče je postao prvi turski klub koji je ušao u Top 20 otkako je Lista oformljena u sezoni 1996/97.

"Bayern je klub koji se među ovogodišnjih Top 10 klubova uspeo za najviše mjesta. Usprkos tome što nije sudjelovao u Ligi prvaka, na porast njegovih prihoda značajno je utjecalo stjecanje stopostotnog vlasništva nad Allianz Arenom", komentira Alan Switzer, direktor u Deloitteovom Odjelu za sportsku industriju.

Ovogodišnja se lista temelji na posljednjim dostupnim podacima o prihodima u sezoni 2007/08, odnosno uglavnom prije početka globalne ekonomske krize. Iako će već lista za tekuću sezonu 2008/09 pokazivati posljedice promijenjenog ekonomskog okružja, prava će se slika o utjecaju globalne ekonomske krize na nogometne klubove vidjeti tek u sezoni 2009/10.

"Jedinstvena priroda nogometne industrije učinit će velike klubove relativno otpornim na ekonomsku krizu. Posjećenost njihovih utakmica i dalje je solidna, a klubovi u Engleskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj imaju sklopljene dugoročne ugovore o pravima na TV prijenos. Međutim, klubovi zbog toga ne mogu biti sasvim spokojni, i morat će uporno raditi na održanju prihoda za 2009/10," napominje Paul Rawnsley, direktor u Deloitteovom Odjelu za sportsku industriju.

"Engleska Premier liga trenutno ostvaruje najveću razinu prihoda od prava na prijenos utakmica u usporedbi s ostalim nogometnim ligama. Usprkos izazovnom ekonomskom okružju, Premier liga je upravo osigurala rekordni iznos za prava prijenosa u Engleskoj za sezone od 2010/11 do 2012/13. S obzirom na svjetsku popularnost ove lige, vjerojatno će doći i do porasta iznosa na prava od prijenosa u inozemstvu, koji će biti sklopljeni tijekom ove godine." (hina/metro-portal)

12.02.2009. 15:01:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh