« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
VODA ZA SPAS

Reaktor 2 japanske nuklearke hladit će se iz zraka

WikiLeaks je objavio diplomatsku bilješku koja otkriva da je IAEA prije više od dvije godine upozorila Japan da bi jak potres mogao biti "ozbiljan problem" za njegove nuklearke

Japanci ispuštanjem vode iz helikoptera planiraju hladiti reaktore
Japanci ispuštanjem vode iz helikoptera planiraju hladiti reaktore (YouTube)
Više o

Japan

,

potres u Japanu

,

helikopter

,

vijesti

,

WikiLeaks

,

nuklearka

,

reaktor hlađenje

,

TEPCO

Japanska agencija za nuklearnu sigurnost najavila je u četvrtak kada je ispuštanjem vode iz zraka bio hlađen reaktor 3 da će takvim postupkom u petak hladiti i reaktor 2 u nuklearki Fukushima Daiichi kako bi se spriječila nekontrolirana radijacija izazvana potresom i tsunamijem od 11. ožujka, piše Hina.

U odvojenu priopćenju vlasnik elektrane Tokyo Electric Power Co (TEPCO) objavio je da bijeli dim ili para izlazi iz reaktora 2. U četvrtak su operacije hlađenja ispuštanjem tona vode iz helikoptera bile usredotočene na reaktor 3.

Na reaktor 3. bit će upotrijebljen i vodeni top, a taj reaktor je važan jer se u njemu nalazi plutonijsko gorivo. TEPCO je objavio da je počeo spajati električne kablove kako bi reaktor 2, zato što ima krov, bio prvi koji će ponovno biti priključen na struju, možda već u petak. Inženjeri nastoje vratiti električnu struju u elektranu kako bi mogao proraditi rashladni sustav. Japanski vojni helikopteri hladili su tonama vode reaktore i gorivne šipke u četvrtak pošto u srijedu to nije bilo izvedivo zbog visoke razine radijacije.

Dužnosnik japanske uprave za nuklearnu energiju i sigurnost rekao je da su tri od šest reaktora nuklearne elektrane Fukushime Daiichi u relativno stabilnom stanju, a to su reaktori 1,5 i 6. Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) potvrdio je oštećenja jezgara reaktora 1, 2 i 3, no čini se da su spremnici ipak neoštećeni.

WikiLeaks je objavio diplomatsku bilješku koja otkriva da je IAEA prije više od dvije godine upozorila Japan da bi jak potres mogao biti "ozbiljan problem" za njegove nuklearne centrale te da su japanski kriteriji sigurnosti zastarjeli. Neće biti potrebne velike redukcije struje, prenosi Reuters donoseći pregled mjera koje poduzimaju japanska vlada i ustanove.

Japanski Crveni križ objavio je da je Tokio siguran grad za međunarodne putnike, a japanska nuklearna agencija obznanila da razine radijacije padaju. Japansko gospodarstvo pretrpjelo je velike gubitke zbog katastrofalnog potresa, tsunamija te radijacije iz nuklearke Fukushima. Vrijednost Nikkeija pala je za 1,4 posto, a jen je skočio za 4 posto u odnosu na dolar. Japanska banka (BOJ), koja je već ubrizgala 309 milijarda eura u gospodarstvo, ponudila je novu intervenciju s još 74 milijarde dolara u bankovni sustav. Procjenjuje se da će gubitak japanskog BDP-a zbog materijalne štete, pada proizvodnje i kupovne moći iznositi od 125 do 200 milijarda dolara, a to je 1 i po puta više od gubitka izazvanog potresom u Kobeu 1995.

17.03.2011. 17:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh