« Hrvatska
objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana
EHHH...

Reakcija kolekTIRVa na transfobne izjave psihijatra Hermana Vukušića

Udruga kolekTIRV reagira na izjave u medijima psihijatra Hermana Vukušića povodom nadolazeće hetero parade radi transfobije

Čudne izjave za jednog psihijatra...
Čudne izjave za jednog psihijatra... (Facebook)
Više o

kolekTIRV

,

Herman Vukušić

,

transfobne izjave

"Čitav intervju u Glasu Istre prepun je neutemeljenih tvrdnji i stavova, a kojima je jedina svrha poziv na usmjerenu transfobiju i diskriminaciju trans i rodno varijantnih osoba. Tako se banalizacija rodne disforije svodi na uvođenje suludih identiteta poput "kolačića i trave na pašnjaku", a kojima se umanjuju i brišu identiteti osoba koji prolaze medicinsku i/ili društvenu tranziciju i krivo se informira javnost koja nije upoznata s rodnim identitetima i procesima." izjavio je koordinator udruge Espi Tomičić. Oštro osuđujemo namjerno širenje neutemeljenih tvrdnji i stavova, a kojima je jedina svrha poziv na usmjerenu transfobiju i diskriminaciju trans i rodno varijantnih osoba. Svjetska strukovna organizacije za zdravlje transrodnih osoba je na čvrstim temeljima medicinske struke izdala Standarde skrbi za zdravlje transpolnih, transrodnih i rodno nenormativnih osoba, a tim se dokumentom temelji suvremeni i znanstveni pristup zdravstvenoj i psihosocijalnoj skrbi u zemljama Europske unije. Vukušić ide toliko daleko da svoj pogled na medicinu naziva "pravom medicinom", a stručnjake i stručnjakinje koji se bave transrodnošću optužuje da "nemaju dokaza utemeljenih na pravim istraživanima i da medicinu žele izbaciti iz svega".

Suvremena medicina koja teži individualnom pristupu zahtijeva pogled na pojedinca kao cjelinu koja obuhvaća procese na razini stanica, organa i organskih sustava, cijelog tijela i neizostavno mentalnih procesa koji svi zajedno čine čovjeka. Svođenjem pojedinca na tjelesne karakteristike ne prakticira se medicina jer se ne uzima u obzir i kompleksnost mozga.Diana Avdić, predstavnica udruge, poručuje Vukušiću:

"Kao psihijatar, trebali biste znati da se ovakvim teškoćama mora pristupiti na više razina - mozak je središte identiteta koji obuhvaća kulturu, sociološke aspekte i među ostalim rodni identitet. Seksolog John Money je svojim eksperimentom upravo i dokazao da neovisno o pritisku na pojedinca da živi svoj život u njemu zadanom rodnom identitetu, razvit će se duboka nezadovoljnost jer mozak je centar identiteta, a ne tjelesne karakteristike. Isto kako i Vas ne bi bilo moguće odgojiti kao djevojčicu jer bi Vaš mozak na to odreagirao odbacivanjem takvih pokušaja, tako i kod transrodnih osoba funkcionira rodna disforija - mozak trans žena na sve načine pokušava ukazati na nesklad ženskog identiteta i tjelesnih karakteristika muškog spola što može rezultirati velikom depresivnom krizom i ugroziti njihov život. Budući da u prosjeku govorimo o razdoblju adolescencije kada se rodna disforija najčešće očituje, važno je poboljšati pristup u skrbi transrodnih osoba jer izjave poput Vaših su plodno tlo za napredovanje teškoća s kojima se naša populacija susreće.""Transrodne osobe ne poriču svoju biologiju, već naglašavaju nesklad koji dovodi do rodne disforije, a koji je direktna posljedica bioloških procesa. Tranzicija predstavlja način vraćanja sklada i omogućuje transrodnim pojedincima osnovu za uključivanje u sve ljepote i prepreke koje nam život donosi.", zaključuje Avdić. 

09.08.2022. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh