« Fun
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Santa Barbara

Razroka sova pronašla sreću

Lucy usvaja sove siročad

(web.orange.co.uk)

Iako ima ograničen vid, nakon napada na nju dok je bila još beba, sova Lucy uspjela je pronaći svoju životnu svrhu.

Majušna ptica visine samo 15-ak centimetara i težine oko 20 dkg, otkrivena je ispod svog gnijezda u Santa Barbari u Kaliforniji.

Oba oka bila su joj probušena od strane nekog predatora, vjerojatno sokola ili slično.

Nesposobna da preživi u divljini, Lucy je sada zaposlenik u Ojai Raptor Centru u Kalifornij gdje pomaže uzdignuti i odgojiti drugu bebu siročad.

Kim Stroud, direktor Ojai Raptor Centra, komentira: "Lucy možda vidi nekih 4 metra u daljinu ali vjerujemo da ne može identificirati objekte. Nikako ne bi mogla preživjeti u divljini."

Međutim, unatoč svojim nedostacima, sova bi mogla poživjeti još 15 godina.

Kim, 46, osnovao je i vodi Ojai Raptor Centar, neprofitabilnu organizaciju za spašavanje i rehabilitaciju ozlijeđenih ptica u Ventura okrugu, području Južne Kalifornije koji se prostire na milijunima rala zemlje i nacionalnih parkova.

Mala Lucy pokazala se kao vrijedan i nezamjenjiv dodatak centru.

"Ona je predivna majka" kaže Kim. "Nese jaja svake godine, neplodna naravno, ali svaki put kada se donesu napuštena jaja iz divljine mi ih zamijenimo. Isto radimo i sa bebama sova. Lucy je tako već odgojila 15 sova".

Unatoč ili baš zbog svojih odličnih majčinskih instinkta, mala predatorica može biti zastrašujuća i jako zaštitnički raspoložena.

Kim kaže: "Tolerira uzimanje u ruke, ali je jako glasna kad je ljuta. Leti na mene kad ima jaja ili bebe čak i ponekad kad ih krenem hraniti."

01.10.2009. 13:55:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh