« Film
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
KINO REMETINEC

Raznolik program na Motovun Film Festivalu

Raznolikih 28 filmova za glavni program odabrao je Jurica Pavičić, a ove će se godine prikazati i prva 3D projekcija na otvorenom u Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Više o

Motovun film festival

Filmski festival koji se već 14. godinu održava u pitoresknom istarskom gradiću, i ove će godine ugostiti filmove novije svjetske produkcije različitih tematika i stilova, javlja Hina.

Glavni program donosi 28 novih filmova koje je odabrao Jurica Pavičić "po konceptu bez čvrstog koncepta", koji pokazuje da je svijet filma tematski, svjetonazorno i estetski raznolik, rekao je Igor Mirković, direktor festivala. Program kombinira nepoznate filmove i zvučna imena ovogodišnje svjetske festivalske scene i to je uvid u šarolikost filmske godine koja je za nama, dodao je.

Prikazat će se, među ostalim, tursko-bosanski "Bilo jednom u Anadoliji" Nurija Bilgea Ceylana, irski filmovi "Čuvar" Johna Michaela McDonagha i "Šake" Iana Palmera, hrvatski "Fleke" Alda Tardozzija te "Koko i duhovi" Danijela Kušana, njemački "Pina" Wima Wendersa, mađarski "Torinski konj" Bele Tarra, belgijski "Dječak s biciklom" braće Dardenne, srpski "Jedna žena-jedno stoljeće" Želimira Žilnika te dvije ekranizacije popularnih romana, bugarsko-britanski "Misija London" Dimitra Mitovskog i japanski "Norveška šuma" Anha Hunga Trana.

Festival otvara španjolski film "Posljednji cirkus" Alexa de la Iglesie, a zatvara ga "Savršen osjećaj" člana ovogodišnjeg žirija, škotskog redatelja Davida Mackenzieja.

Zemlja partner festivala je Irska, koja će predstaviti šesnaest ponajboljih filmova svoje kinematografije, a iz koje u Motovun dolazi 15-ak gostiju, glumaca, režisera i producenata.

Kao "mali veliki jubilej" Mirković je najavio projekciju tisućitog filma od osnutka festivala, koji je, podsjetio je, 1999. otvoren nijemim filmom uz klavirsku pratnju. Tisućiti film obilježit će se prvom 3D projekcijom na otvorenom u Hrvatskom i regiji, Wendersovim filmom "Pina".

Uz Kino Trg, Kino Barbacan, Kino Bauer i "Još manje kino", od ove godine filmovi će se prikazivati u Kinu Remetinec, utemeljenom kao "doprinos duhu vremena", rekao je Mirković, dodavši da će se u tom skučenom i malom kinu prikazati ciklus filmova na zatvorske teme.

Gost festivala je kontroverzni austrijski redatelj, scenarist i producent Ulrich Seidl, autor filmova "Dog Days", "Jesus, You Know" i "Import Export" te dobitnik festivalskog priznanja "Motovun Maverick Award". Njemu u čast priredit će se retrospektivni program.

Nagrade su "Propeler Motovuna", "Motovunski kratki", "FIPRESCI" i "Nepotkupljiva nagrada", a drugu godinu zaredom dodjeljuje se i nagrada "Bauer" najboljem filmu u regiji. Ovogodišnja Nagrada "50 godina", za one koji više od pola stoljeća rade na filmu, dodijeljena je maestru Miljenku Prohaski.

Izbor iz festivalskog programa prikazat će se na projekcijama u Rijeci, tijekom trajanja festivala u Motovunu, te u Zagrebu, od 1. do 7. kolovoza.

Među ovogodišnjim novinama 'Motovuna' ističu se aplikacija za mobilne telefone na iOS i Android platformama, kakve od filmskih festivala dosad imaju samo Cannes, Venecija, Berlin, Rim, London i Edinburgh, te prodaja ulaznica na kioscima iNovina diljem Hrvatske.

04.07.2011. 15:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh