« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
slatkiši su krivi

Razmažena djeca agresivna su kad odrastu

Djeca, kojoj roditelji omogućuju baš sve, u odrasloj dobi bit će agresivnija od drugih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

odgoj djece

,

slatkiši i djeca

,

razmažena djeca

Britansko istraživanje dokazuje da razmažena djeca postaju agresivna i pojačano naginju kriminalnim radnjama kad odrastu.

Djeca koja su u dobi od deset godina svakodnevno jela čokoladu češče su kao 34-godišnjaci osuđivana za kaznena djela od svojih vršnjaka.

Studijom je obuhvaćeno 17.500 sudionika rođenih 1970. godine, a 69% agresivnih osoba među njima bilo je razmaženo od roditelja.

Psiholozi Sveučilišta u Cardiffu smatraju da djeca koja su lako dolazila do slatkiša nisu naučila prihvatiti "Ne" te se ne mogu nositi s odricanjem i autoritetima.

U njima se stoga razvijaju frustracije i ljutnja koja se na van očituje u agresivnom ponašanju i sitnim kriminalnim radnjama.

"Razmažena djeca nisu naučena na strpljenje. Ne znaju kako je to kada trebaju čekati na nešto što stvarno žele pa naginju impulzivnim reakcijama", pojasnio je voditelj istraživanja dr. Simon Moore.

Znanstvenici poručuju da kvalitetna prehrana djece uz jasno postavljanje granica dugotrajno pomažu u samokontroli agresivnog ponašanja.

Studija je objavljena u "British Journal of Psychiatry" i jedino je istraživanje koje je povezalo popustljivu prehranu u djetinjstvu sa agresivnim ispadima u odrasloj dobi.

05.10.2009. 11:02:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh