« Film
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
FILMSKA KRITIKA

Razjareni penzići: kritika filma Obračun legendi

Može li itko film iz jedne takve, dramaturški iznimno konzervativne niše kao što je sportski podžanr, pogotovo boksački, uopće zamisliti drukčije?

Legende u ringu
Legende u ringu (Arhiva)
Više o

Sylvester Stallone

,

filmska kritika

,

Robert De Niro

,

Obračun legendi

Seniori su dakle čvrsto odlučili ne otići bez borbe. Kako drugačije objasniti toliku navalu penzić filmova u posljednje vrijeme? Nekih velikih komercijalnih razloga tu nema, iako su poneki zaradili pristojno (npr. „Legende u Vegasu", prvi „R.E.D." i pogotovo „Zločesti djedica"). Nije valjda da je Florida, raj američkih penzića odjednom prepuna multipleksa koji daju grupne popuste?

„Obračun legendi" je film koji dolazi s iznimno lošom reputacijom. Ključna je riječ - kliše. No, može li itko film iz jedne takve, dramaturški iznimno konzervativne niše kao što je sportski podžanr, pogotovo boksački, uopće zamisliti drukčije? „Obračun" se ni ne trudi biti originalan već upravo igra na taj neki šarm familijarnosti i već viđenoga. Sve, ali baš sve, što u filmu vidimo, od likova i njihovih međuodnosa do zapleta i obrata čisti je kliše koji smo već negdje vidjeli. I ne jednom..

Pa zaboga, to je film koji sparuje dvije najveće celuloidne boksačke face svih vremena! - Rockya i Razjarenog bika alias Jake LaMottu, jednog doduše fikcionalnog, drugog stvarnog. Naravno, ne radi se baš o njima, Sly igra Henrya „Razora" Sharpa, a De Niro, Billya „The Kida" Mc'Donnena, fikcionalne likove, ali u uvodnom arhivskom kolažu koriste se snimke iz Rockya i Bika, jer em zgodno dođe, em se gledatelja odmah podsjeća da pred sobom gleda živuće klasike u jednom novom, malom, nazovimo ga tako, spin offu. No, ono što slijedi oslobođeno je, hvala bogu, ikakvih pretenzija, pogotovo onih da parira spomenutim klasicima (glede „Rockya" - tu se naravno misli samo na jedinicu kao klasik), već se radi o jednoj zgodnoj, ležernoj, minimalno nostalgičnoj, a poprilično zabavnoj razbibrizi.

Cijelu recenziju filma „Obračun legendi" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

14.01.2014. 09:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh