« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ŠTO SE MORA...

Razgovori o novcu koje svaki par mora imati

Ovakvi razgovori nikad nisu lagani niti ugodni, ali su važan preduvjet za dobre i čvrste financijske temelje u kasnijem zajedničkom životu

Fotografija vijesti
Više o

recesija

,

novac

,

muškarci i žene

,

ljubavne veze

,

besparica

,

problemi u vezi

Ušli smo već u četvrtu godinu ekonomske krize, čije posljedice osjećamo na svim aspektima naših svakodnevnih života, a ljubavne veze tu nisu nikakva iznimka. Svađe oko financija danas su na prvom mjestu razloga za razvod braka, a problemi s novcem na kušnju stavljaju i najčvršće veze. Upravo je zbog toga pravovremeno razgovaranje o financijama ključno za uspješno preživljavanje, kako domaćinstva, tako i ljubavnog odnosa. Donosimo vam najvažnije teme koje što prije morate maknuti s „dnevnog reda".

1. Financijska „prtljaga"

Ova tema uglavnom se smatra onom koja ubija svaku romantiku, ali je razgovor kojeg morate što prije u vezi imati. Jednostavno, ne možete reći da poznajete jedno drugo dok ne znate kakvi su vam stavovi o zarađivanju i trošenju te financijski ciljevi. Isto vrijedi i za bilo kakva dugovanja koja „vučete" iz prošlih veza i vremena. Ovaj razgovor nikad nije lagan, ali iskrenost u ranoj fazi veze preduvjet je za čvrste temelje kasnije.

2. Limiti trošenja

Stavite na papir sve prihode i troškove koje imate svakog mjeseca i zajednički odlučite limit trošenja iznad kojeg oboje morate dati svoj pristanak da kupite nešto zajedničkim novcem. Primjerice, nekoliko desetaka kuna za vaše ili njegove osobne stvari koje ne „prijavite" nikoga neće ubiti, ali ukoliko želite novi mobitel ili računalo, to je nešto o čemu biste doista trebali zajednički donijeti odluku.

3. Traženje stručne pomoći

Iako su mnogi od nas još uvijek jako skeptični prema bilo kakvim uslugama koje nude stručnajci, bile one pravne, ekonomske ili psihološke, mnogi ljudi koji su lošim financijskim odlukama u zadnjih nekoliko godina sebe doveli u prave probleme zasigurno bi izbjegli takvu situaciju da su na vrijeme potražili stručan savjet. Na kraju krajeva, što je par stotina kuna kad se radi o vašim financijama kroz sljedećih nekoliko godina? Ukoliko nikako ne uspijevate spojiti kraj s krajem kao par, možda je vrijeme da potražite savjet financijskog stručnjaka.

4. Revizija plana

Bez obzira što ste dogovorili, svakih 30 dana trebate sjesti i dobro proučiti kako teče provođenje vašeg financijskog plana. U ljudskoj je prirodi da „zastranimo" ukoliko se redovito ne provjeravamo, a onda će vam uzalud biti i najbolji planovi. Isto tako, jako je važno i da čujete što vaš partner misli o svemu te smeta li ga bilo što u vezi toga. Ukoliko je bilo tko od vas dvoje pristao na plan samo zbog mira u kući, a ne zato što se doista s njime slaže, takva će stvar eskalirati kasnije i to u najgorem trenutku.

21.02.2012. 14:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh