« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
INTERVJU

Razgovor u povodu – Mladen Žunjić

Osobito je zapažen po brojnim slikama u ulju i akrilu na velikim formatima platna, uz naravno strastveni kontinuirani rad u atelijeru

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Miroslav Pelikan)
Više o

intervju

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

Mladen Žunjić, slikar i suvremeni hrvatski likovni umjetnik osobito je zapažen po brojnim slikama u ulju i akrilu na velikim formatima platna, uz naravno strastveni kontinuirani rad u atelijeru.

Gdin Žunjić, u ciklusu NOVI RADOVI, koristite još veće formata platna, nego prije. Riječ je o veličinama 170 x 120 cm.

- Da,ovog puta upotrijebio sam još veće formate platna,išao sam čak i nešto veće 150 x 200 cm.

Motive u novom ciklusu bi mogli opisati kao „oceani kolora".

- Ovi motivi su stvarno pravi "oceani kolora" kako ste rekli.Tu se prelamaju boje jedne preko drugih.Ti radovi su u "proizvodnji" nastajali jako dugo. Boje su išle jedne preko drugih,pa je dosta vremena trebalo da se pojedini slojevi osuše,da može slijedeći sloj kolora. U tako dugotrajnom ciklusu,znalo se dogoditi,da inspiracija autora kod slikanja malo promijeni prvobitnu zamisao.

Posebno se ističu pravci gibanja malih točkica, poput morskih struja.

- Da,pravci gibanja malih točkica su poput morske struje. Energija kolora ih jednostavno nosi nezaustavljivo.

Kolor je na ovim slikama čudesan.

- Da,kolor je stvarno raznolik. Komponirao sam čak i nijanse boja,koje nisu po pravilu slikarske struke,ali se pokazalo da su ipak vrlo zanimljive.

Hoće li se formati još povećavati?

- Nažalost neće. Već i na ovim formatima je jako teško za slikanje. Nije toliko problem veličine platna,nego jednostavno fizički je to teško izvesti.

Na Vašim slikama uvijek se osjeti snažna energija. Rekao bih, slike žive.

- Da,moje slike kao da su u stalnom pokretu. Motivi se prelijevaju preko ruba platna,energija pršti na četiri strane, tako da svaki promatrač ponaosob može zaključiti što se u stvari događa izvan vidljivog i prikazanog slikarskog motiva.

Istodobno, promatrajući novi ciklus, razmišljam o ovim slikama, one bilježe postojanje posebnog, zasebnog, paralelnog svijeta.

- Paralelni svijet je prikazan na ovom ciklusu.Taj svijet se preklapa,prelazi jedan preko drugoga,gdje različiti nivoi kolora daju određeni smisao.

VI doista energično, bez ikakvog sustezanja slikate.

- Da, slikam strašno energično.To su žustri i dugi pokreti ruke i kista. Ali ne samo to:koristim i neka druga slikarska pomagala koja sam sam izradio, a sa ciljem da bi moji radovi kod mene, a na kraju i kod promatrača izazvali taj doživljaj ushita.

Što je trenutno novo u atelijeru?

- Trenutno u atelijeru radim novi ciklus apstrakcija srednjeg formata 90x100cm u jednoj tehnici tzv. razlijevajućih ulja na platnu. Kolori će biti jako žestoki. Motivi će biti prepoznatljivi, ali ipak dovoljno izmaštani da mogu ući u slikarski pravac apstrakcija.

Planovi?

- Ovog trenutka sam u pregovorima sa Galerijom Steiner iz Beča za samostalnu izložbu u 12-om mjesecu ove godine.

Piše: Miroslav Pelikan
19.10.2019. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh