« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
IZLOŽBE

Razgovor s povodom - Ana Guberina

Ana Guberina u slikanju religioznih tema nastoji odoljeti banalnostima realističke ili naturalističke naracije

Ana Guberina ima specifičan likovni izraz
Ana Guberina ima specifičan likovni izraz (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Ana Guberina

Drugog travnja ove godine predstavila se je slikarica Ana Guberina s novom samostalnom izložbom u povodu Uskrsa - LICE TVOJE TRAŽIM, GOSPODINE u zagrebačkoj Galeriji AZ, izloživši trinaest velikih formata (100x100 cm i 100x150 cm) u tehnici akrila na platnu.

Gospođo Guberina, što je ključno u Vašem likovnom pristupu?

U slikanju religioznih tema nastojim odoljeti banalnostima realističke ili naturalističke naracije, zato kroz suptilno dinamički pokrenutu mrežu linija i mikrofragmenata pokušavam govoriti o sveprožimajućoj snazi Ljubavi na svim razinama stvarnosti.

Teolozi i filozofi snažno utječu na Vaše slikarstvo?

Proučavajući djelo francuskog teologa i filozofa PierraTeilhardades Chardina, ušla sam u meni vrlo blizak svijet gibanja i struktura u kojem sve pokreće i čuva u ravnoteži Božja ljubav koja se rasprostire poput svijetla.

Vaš je slikarski izraz vrlo specifičan.

To je gestualno slikarstvo u kojem pulsiraju tragovi kinetičke gestualnosti nastojeći biti u semantičkoj rezonanciji s Isusovim riječima i temeljnim istinama kršćanske vjere.

Ozbiljno doprinosite suvremenom sakralnom slikarstvu.

Umjetničko su-stvaranje zbiljnosti tankoćutan je slikarski čin u kojem bi se trebala ogledati kršćanska snaga i vjerodostojnost mog religioznog opusa.

Piše: Miroslav Pelikan
03.04.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh